Linkovi

Kina najavila nove vojne vežbe tokom posete delegacije američkog kongresa Tajvanu


Poseta američke kongresne delegacije Tajvanu
Poseta američke kongresne delegacije Tajvanu

TAJPEJ -Kina je najavila nove vojne vežbe oko Tajvana, pošto se predsednik te zemlje susreo sa delegacijom od pet predstavnika američkog Kongresa, a nakon tenzija i vežbi koje je uzrokovala poseta predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Tajvanski predednik Caj ing-ven susreo se sa delegacijom američkog Kongresa, čiji dolazak pokazuje dodatnu podršku zemlji koju Kina smatra svojom teritorijom. Petočlanu delegaciju predvodio je demokratski senator Ed Marki. U kongresnoj delegacii su i republikanka Amata Kolman Rejdvagen, demokrate Džon Garamendi, Alan Louental i Don Bejer.

"Kina će preduzeti odlučne i snažne mere kako bi odbranila nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet. Američki političari, zajedno sa tajvanskim separatistima, pokušavaju da podriju princip "jedne Kine", što je osuđeno na propast", saopštilo je kinesko Minsitarstvo odbrane.

Nije rečeno kada će vežbe početi.

Kina optužuje SAD da ohrabruju nezavisnost Tajvana kroz prodaju oružja i veze političara.

Vašington tvrdi da ne podržava nezavisnost Tajvana, nema diplomatske odnose sa tom zemljom, ali se zakonom obavezao da obezbedi da Tajvan dobije podršku u slučaju napada.

Američka delegacija sastala se sa tajvanskim predsednikom, ministrom inostranih posloa Džozefom Vuom i predtavnicima u parlamentu.

"Poseta je bila prilika da se razmene mišljenja sa tajvanskim kolegama o raznim pitanjima značajnim za SAD i Tajvan", navodi se u saopštenju Američkog instituta na Tajvanu, koji je defakto ambadada na ostrvu.

Poseta kongresne delegacije se dešava manje od dve nedelje pošto je predesdavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi bila na Tajvanu, što je izvalo pretnje i vojne vežbe Kine, u kojima je i lansirala rakete ka ostrvu i u Tajvanski moreuz.

XS
SM
MD
LG