Linkovi

Kompanije zabrinute zbog kineskih aktivnosti oko Tajvana


Tajvanski vojnici pored protivavionskog topa, u bazi na jugoistoku Tajvana, 18. avgusta 2022.
Tajvanski vojnici pored protivavionskog topa, u bazi na jugoistoku Tajvana, 18. avgusta 2022.

Kako kineske vojne vežbe oko Tajvana postaju nova normalnost, strane kompanije ponovo procenjuju rizike i troškove poslovanja na Tajvanu i održavaju lance snabdevanja koji prolaze kroz ili u blizini samoupravnog ostrva koje Kina smatra svojom teritorijom.

Nil Tomas, viši analitičar za Kinu u Grupi Evroazija, konsultantskoj kući za političke rizike, rekao je za servis Glasa Amerike na mandarinskom jeziku (VoA mandarin) da proširene vežbe Narodne oslobodilačke vojske oko Tajvana povećavaju rizik od nesreće ili pogrešne procene koja eskalira u produženi vojni sukob ili drugu vrstu međunarodne bezbednosne krize .

Tomas je u odgovoru e-poštom rekao da kineske vojne vežbe, nakon što je predsedavajuća Predstavničkim domom SAD Nensi Pelosi posetila Tajvan, podižu operativne troškove za strane kompanije "jer su uključivale zone isključenja koje su primorale avione i brodove u toj oblasti da koriste duže rute kako bi izbegli ove oblasti, dodajući vreme u lancima snabdevanja i dodajući troškove trgovini".

Vall srit žurnal izvestio je da osiguravjuće kuće izbegavaju da obezbede nove polise za pokrivanje političkog rizika u vezi sa Tajvanom. U njemu se navodi da je broker osiguranja rekao da ne daju polise novim klijentima "barem dok se stvari donekle ne smire".

Pelosi je posetila Tajvan 2. avgusta, prkoseći pretnjama Kine, koju je dugo kritikovala zbog stanja u njoj u oblasti ljudskih prava i demokratije. Kao odgovor, Kina je pokrenula bojne vojne vežbe na sedam delova vode oko samoupravnog ostrva, prema tajvanskim zvaničnicima.

Rupert Hamond-Čambers, predsednik američko-tajvanskog poslovnog saveta, rekao je za VoA mandarin da će, ako se stvari uskoro ne smire, većina globalnih kompanija preispitati šta znači ulagati u Tajvan.

Tajvanski vojnici pored protivavionskog topa, u bazi na jugoistoku Tajvana, 18. avgusta 2022.
Tajvanski vojnici pored protivavionskog topa, u bazi na jugoistoku Tajvana, 18. avgusta 2022.

Kristina Laj, profesorka i pomoćnica istraživača na Institutu političkih nauka pri Akademiji Sinika u Tajpeju, rekla je za VoA mandarin da su nedavni incidenti otkrili jasan obrazac kineskih mera prinude protiv Tajvana, koje koriste kombinaciju ekonomskih sankcija i vojnih vežbi.

Ona je upozorila da bi sve veći nivo vojne konfrontacije mogao dugoročno negativno uticati na ekonomiju Tajvana.

"Na primer, stotine letova je otkazano tokom prošle nedelje zbog vežbe PLA u blizini Tajvanskog moreuza", rekla je ona. "Ako kineska mornarica pojača svoje napore za blokadu, onda bi trgovački put koji povezuje severoistok i jugoistočnu Aziju brzo bio prekinut. Ovo bi bio najgori scenario koji bi mogao ozbiljno uticati na obim trgovine i ekonomski razvoj Tajvana".

Drugi ističu da Kina nije imuna na poremećaje u lancu snabdevanja koje stvara sopstvenim postupcima.

Dejvid Uren, viši saradnik u Australijskom institutu za stratešku politiku, rekao je u nedavnom članku da bi svaki prekid morskih puteva istočno i zapadno od Tajvana imao štetni efekat po kinesku sopstvenu ekonomiju, "jer njene glavne luke Šangaj, Dalian, Tianjin i druge zavise od prolaska kroz vode u blizini Tajvana".

Tajvanski moreuz, koji razdvaja Tajvan i kontinentalnu Aziju, jedan je od najprometnijih trgovačkih puteva na svetu za brodove koji prevoze robu između Kine, Japana i Južne Koreje i ostatka sveta.

Ministarstvo nacionalne odbrane Tajvana saopštilo je da je svakog dana ove nedelje otkrilo više od 15 ratnih aviona Narodne oslobodilačke armije (PLA) i najmanje pet plovila u Tajvanskom moreuzu.

Tajvanski vojnici pored sistema zemlja-vazduh, na jugoistoku Tajvana, 18. avgusta 2022.
Tajvanski vojnici pored sistema zemlja-vazduh, na jugoistoku Tajvana, 18. avgusta 2022.

Nova runda kineskih vežbi usledila je kao odgovor na posetu američke delegacije koju je u ponedeljak predvodio demokratski senator Ed Marki iz Masačusetsa.

U utorak, viceadmiral Karl Tomas, komandant 7. flote SAD, opisao je Kinu kao "gorilu u sobi" uoči pomorske vežbe saradnje i obuke jugoistočne Azije, poznate kao Siket (SEACAT).

"Veoma je važno da se borimo protiv ovakve stvari. Znam da gorila u prostoriji lansira rakete iznad Tajvana", rekao je on, dodajući da je neodgovorno da Kina lansira rakete iznad Tajvana u međunarodne vode.

Dejl Bakner, izvršni direktor Global Gardijana, firme za bezbednosna rešenja sa sedištem u Virdžiniji, rekao je da su neki od njegovih najvećih klijenata zabrinuti zbog poslovanja na Tajvanu.

On je rekao da kompanije treba da počnu da ispituju svoje osnovno osoblje u regionu, svoju imovinu i da li imaju finansijska sredstva koja su parkirana u kineskom ili tajvanskom sistemu.

"Mislim da ako ste lider i razmišljate o horizontu – ne samo u narednih 12 ili 18 meseci, već u sledećoj deceniji – morate razmišljati o ovim stvarima. Mislim da trenutno moji klijenti nisu u panici, ali mislim da to shvataju veoma, veoma ozbiljno. I ne žele da ponavjaju ono što se dogodilo između Rusije i Ukrajine u mnogo većim razmerama", rekao je on za VoA mandarin.

XS
SM
MD
LG