Linkovi

Pelosi završila posetu Tajvanu uz kineske vojne vežbe


Nensi Pelosi u poseti Tajvanu
Nensi Pelosi u poseti Tajvanu

TAJPEJ - Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi završila je posetu Tajvanu, pošto je uputila poruke solidarnosti i hvalila tamošnju demokratiju. Kina je negodovala zbog posete visoke američke zvaničnice ostrvu koje smatra svojim.

Kina je, kako bi pokazala nezadovoljstvo, otpočela vojne vežbe u okolnim vodama i pozvala američkog ambasadora u Pekingu na konstultacije. Prestala je i sa uvozom nekih poljoprivrednih proizvoda sa Tajvana.

Pelosi je sa delegacijom stigla u nenajavljenu, ali očekivanu posetu Tajvanu, uprkos kineskim upozorenjima. Ona je rekla da poseta pokazuje podršku SAD razvoju demokratije na Tajvanu.

"Naša delegacija je na Tajvanu kako bi jasno stavila do znanja da ga nećemo napustiti. Više nego ikad je važna američka solidarnost sa Tajvanom i to je poruka koju želimo da prenesemo", rekla je Pelosi tajvanskoj predsednici Tsaing Ven, za koju Peking smatra da vodi politiku suprotnu kineskim interesima, u korist nezavisnosti Tajvana.

Pelosi je dugogodišnja kritičarka Kine, posebno u domenu ljudskih prava. Sastala se sa bivšim aktivistom sa Tjenanmena koji je bio u kineskom zatvoru, i sa tajvanskim aktivistom kojeg je Kina nedavno oslobodila.

Bes zbog njene posete bio je vidljiv i na kineskim društvenim mrežama, gde je jedan od korisnika napisao da je ona "stari đavo" i upitao kako se usudila da dođe.

Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije i nikada nije u potpunosti odbacila upotrebu sile kako bi ga vratila pod svoju kontrolu. SAD su upozorile Kinu da ne koristi posetu Pelosi kao izgovor za vojnu akciju na Tajvan.

Peking je zaustavio uvoz citrusa i drugih proizvoda sa Tajvana, a zabranjeni je i izvoz pojedine robe.

Nedugo pošto je Pelosi stigla, Kina je otpočela i vojne vežbe blizu Tajvana i testirala konvencionalne rakete u more istočno od ostrva. Kineska Sinhua najavila je da će vežbe trajati do subote.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je poseta Pelosi "ozbiljno naštetila stabilnosti u Tajvanskom moreuzu" i da će imati ozbiljne posledice na temelj odnosa SAD i Kine.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Džon Kirbi, rekao je da "Kina neće zastrašiti SAD pretnjama ili retorikom i da nema razloga da poseta Pelosi bude razlog za krizu ili konflikt"

Kirbi je rekao da bi Kina mogla da počne sa ekonomskim pritiskom na Tajvan, kao i da će dalji odnosi SAD i Kine zavisiti od poteza Pekinga u narednim danima.

XS
SM
MD
LG