Linkovi

Pompeo na Bliskom istoku traži podršku regiona protiv Irana


Državni sekretar SAD Majk Pompeo i ministar spoljnih poslova Kuvajta šeik Sabah al Kalid razmenjuju potpisana dokumenta u Kuvaj Sitiju, Kuvajt, 20. marta 2019.

Dražavni sekretar SAD Majk Pomeo boravi na Bliskom istoku gde će razgovorati o bezbednosnim pitanjima u Kuvajtu, Izraelu i Libanu, u sklopu napora Vašongtona da privuče novu podršku svom protivljenju agresiji Irana.

Prvi diplomata SAD u sredu je stigao u Kuvajt Siti, gde bi sa kuvajtskim zvaničnicima, prema planu, trebalo da raspravlja o američkim strateškim planovima u regionu i energetskim temama.

Nakon Kuvajta, Pompeo putuje u Izrael gde će se sastati sa premijerom Benjaminom Netanjahuom, čiju vladu čeka teška borba za reizobor 9 aprila, dok je Netanjahu pod lupom istrage o korupciji i suočen sa optužbama za potkupljivanje, prevare i pronevere poverenja.

Pompeo je rekao da će na svojoj trećoj stanici, u Bejrutu, provesti "puno vremena u razgovorima sa libanskom vladom o tome kako možemo da pomognemo da ih odvojimo opasnosti koju Iran i Hezbolah predstavljaju po njih".

Sjedinjene Države smatraju Hezbolah, militantnu islamističku poitičku grupu, za proiransku "terorističku" organizaciju, iako grupa ima svog predstavnika u koalicionoj vladi premijera sadija Haririja, američkog saveznika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG