Linkovi

SAD okončavaju olakšice na sankcije uvedene na iransku naftu


Arhiva - Gliser Iranske revolucionarne garde prolazi ispred tankera za prevoz nafte, 2. jula 2012.
Arhiva - Gliser Iranske revolucionarne garde prolazi ispred tankera za prevoz nafte, 2. jula 2012.

Sjedinjene Države stežu svoje ekonomske sankcije protiv Irana, ukidajući u četvrtak olakšice koji su dozvoljavale nekim najvećim kupcima nafte da nastave svoje nabavke.

Sa istekom olakšica za osam kupaca, državni sekretar Majk Pompeo rekao je da će Sjedinjene Države izvršiti "maksimalni pritisak" na iransku vladu.

Stejt Dipartment nazvao je potez ispunjavanjem obećanja koje je dala Trampova administracija da će "svesti iranski izvoz nafte na nulu i uskratiti režim za prihode koji su mu potrebni za finansiranje terorizma i nasilnih ratova po inostranstvu".

Taj potez poslednji je u nizu mera koje su Sjedinjene Države preduzele otkako je predsedik Tramp preuzeo dužnost obećavši da će se povući iz međunarodnog sporazuma koji je ograničavao iranski nuklearni program, a za uzvrat predviđao olakšavanje ekononskih sankcija.

Tramp je proglasio povlačenje u maju 2018, nove sankcije stupile su na snagu u novembru, dok su izuzeća po pitanju uvoza nafte na snazi bila za Kinu, Indiju, Japan, Južnu Koreju, Tursku, Italiju i Grčku.

Od onda, Italija, Grčka i Tajvan obustavile su svoje narudžbine iranske nafte.

Iranski ministar za naftu, Bijan Zanganeh, rekao je u sredu da Sjedinjene Države neće biti u mogućnosti da svedu iranski izvoz nafte na nulu i da su preuveličane mogućnosti iranskih suseda koji proizvode naftu da povećaju svoju proizvodnju dovoljno za nadomešćivanje iranske nafte ukoliko bi ona bila blokirana na tržištu.

Otkako je najavila prošlog meseca svoju nameru da okonča olakšice za uvoz nafte, Trampova administracija izražavala je uverenje da će zemlje poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata moći da nadomeste svaki gubitak koji bi načinio nedostatak iranske nafte.

Turska i Kina napale su američke sankcije, ali nije jasno da li će nastaviti da kupuju iransku naftu.

XS
SM
MD
LG