Linkovi

Pompeo za Glas Amerike o Venecueli, Iranu, Nikaragvi


Američki državni sekretar Majk Pompeo sluša ministra spoljnih poslova Paragvaja Luisa Kastiljonija na pres konferenciji u Asuncionu, glavnom gradu Paragvaja, 13. aprila 2019.
Američki državni sekretar Majk Pompeo sluša ministra spoljnih poslova Paragvaja Luisa Kastiljonija na pres konferenciji u Asuncionu, glavnom gradu Paragvaja, 13. aprila 2019.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da je "narod Venecuele progovorio" i odlučno odbacio predsednika Nikolasa Madura i njegov režim.

Tokom posete Paragvaju u subotu, šef američke diplomatije govorio je za Glas Amerike o američkom pristupu krizi u Venecueli. Pompeo smatra da je Maduro pobedio na "lažiranim izborima" i ističe da su 54 zemlje priznale opozicionog lidera Huana Guaida kao legitimnog predsednika zemlje.

"Maduro i njegovi pomoćnici su uništili tu zemlju", kazao je Pompeo. On je naveo da su Madurovi pogrešni potezi razlog što je Guaidu povereno ovlašćenje da "zaista donese demokratiju i prosperitet."

Na pitanje da li je Iran prisutan u Latinskoj Americi, Pompeo je odgovorio: "Nema sumnje. Iranski novac je i dalje u Južnoj Americi... gde podržava Hezbolah, transacionalne kriminalne organizacije, terorističke aktivnosti i pokušaje širom regiona." Američki državni sekretar je dodao: "Mi vidimo pravo lice Irana - to je najveći svetski sponzor terorizma. On je globalna pretnja."

Pompeo je pojasnio svoje ranije tvrdnje o kineskoj ulozi u Južnoj Americi, navodeći: "Želimo da Kina napreduje i prosperira. Ali evo šta ne želimo, posebno u Južnoj Americi: ne želimo da se Kina samo pojavljuje sa vrećama novca i podmićuje vlasti... ne želimo korupciju."

Objašnjavajući odluku Trampove administracije da ukine pomoć zemljama Centralne Amerike - Hondurasu, Gvatemali i El Salvadoru, Pompeo je izjavio: "Videli smo da te zemlje ne preduzimaju ono što treba da bi sprečile ogromni izazov sa migrantima, krizu koju SAD imaju na svojoj južnoj granici." On je dodao da će, kada te zemlje budu razvile sisteme koji će sprečiti njihove građane da se upute ka granici SAD, Vašington preispitati svoju odluku."

Predsednik Nikaragve Danijel Ortega na ceremoniji otvaranja nadvožnjaka u Managvi, 21. marta 2019.
Predsednik Nikaragve Danijel Ortega na ceremoniji otvaranja nadvožnjaka u Managvi, 21. marta 2019.

Što se tiče Nikaragve, u kojoj takođe vlada kriza, Pompeo je izjavio: "Želimo da narod Nikaragve ima sve na šta ima pravo, sve što mu je očajnički potrebno, a predsednik Ortega i njegova supruga moraju da se promene kako bi se Nikaragvi pružila ta mogućnost."

Pompeo se sastao sa predsednikom Paragvaja, Mariom Abdo Benitezom, a teme su bile situacija u Venecueli, ljudska prava, transnacionalni kriminal i jačanje demokratije u regionu. Državni sekretar zatim je otišao u Peru a u nedelju će posetiti izbeglice iz Venecuele u kolumbijskom pograničnom gradu Kukuti.

XS
SM
MD
LG