Linkovi

Izvori AP-a: Iranska pretnja vojnoj bazi u Vašingtonu i visokom generalu


Baza Fort Mekner u Vašingtonu.
Baza Fort Mekner u Vašingtonu.

Iran pravi planove mogućeg napada na Fort Mekner, američku vojnu bazu u prestonici Vašingtonu, kao i na zamenika načelnika generalštaba američke Armije, izjavila su za Asošijeted pres dvojica visokih obaveštajnih zvaničnika.

Oni navode da je komunikacija koju je Nacionalna obaveštajna agencija (NSA) presrela u januaru pokazala da iranska Revolucionarna grada razmatra izvođenje "napada u stilu onog na razarač USS Koul" - samoubilački napad iz oktobra 2000. kada je mali brod pristao uz razarač američke mornarice u luci Aden u Jemenu i eksplodirao, pri čemu je poginulo 17 američkih mornara.

Obaveštajni podaci takođe su otkrili planove Irana da ubije generala Džozefa M. Martina i da se infiltrira u vojnu bazu u Vašingtonu, navode zvaničnici koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni, jer nemaju ovlašćenje da javno govore o pitanjima koja se odnose na nacionalnu bezbednost. General Martin živi u bazi Fort Mekner, jednoj od najstarijih u Americi.

Komunikacije koje su "presreli" američki obaveštajci vođene su između pripadnika elitne jedinice Kuds iranske Revolucionarne garde a razmatrale su se moguće vojne opcije iz odmazde za ubistvo bivšeg lidera Kudsa, generala Kasema Sulejmanija u Bagdadu u januaru 2020, navode dvojica zvaničnika.

Oni dodaju da vojni komandanti Teherana nisu zadovoljni dosadašnjim kontranapadima, a posebno rezultatima balističkog napada na vazdušnu bazu Ain al-Asad u Iraku ubrzo posle ubistva Sulejmanija. Nijedan američki vojnik nije ubijen u tom napadu ali su desetine zadobile potres mozga.

Te pretnje su jedan od razloga što je američka vojska pojačala mere bezbednosti oko Fort Meknera, koji se nalazi u blizini novosagrađene, luksuzne četvrti "Voterfront" - popularnom mestu za izlaske, koncerte i šetnje uz reku.

Na "Voterfrontu" se nalazi i popularna nova sala za koncerte "Antem." U proleće 2020, kada su svi koncerti otkazani zbog pandemije koronavirusa, na ulazu u klub je napisano "Preživećemo ovo" , 6. aprila 2020.
Na "Voterfrontu" se nalazi i popularna nova sala za koncerte "Antem." U proleće 2020, kada su svi koncerti otkazani zbog pandemije koronavirusa, na ulazu u klub je napisano "Preživećemo ovo" , 6. aprila 2020.

Gradski lideri su se suprotstavili planu armije da, zbog zaštite baze, uspostavi zonu širine između 75 i 150 metara, koja bi obuhvatala oko trećinu obale kanala i smanjila prostor za korišćenje stanovnicima, turistima i posetiocima "Voterfronta".

Dok su se zvaničnici presetonice Vašingtona borili protiv uvođenja jačih mera bezbednosti uz Vašingtonski kanal, vojska im je predočila samo neodređene informacije o mogućoj pretnji bazi.

Na virtuelnom sastanku u januaru na kome je razgovarano o predloženim restrikcijama, generalmajor Omar Džons, komandant Vojnog distrikta Vašingtona, pozvao se na "kredibilne i specifične" pretnje vojnim liderima koji žive u bazi. Jedina konkretna pretnja koju je pomenuo odnosila se na plivača koji je doplivao do baze i uhapšen je.

Delegat Eleonor Holms Norton, jedina prestonica Okruga Kolumbija, odnosno glavno grada Vašingtona u Kongresu, bila je skeptična. "Kada se radi o plivačima, sigurna sam da su takvi slučajevi retki. Da li je znao gde se nalazi? Možda je samo plivao i slučajno se zatekao kod baze?", pitala je.

Džons je priznao da plivač "nije sjajan primer, ali je najnoviji primer" situacije kada je narušena bezbednost. On je rekao da je vojska pojačala patrole uz obalu, postavila više znakova koji ukazuju na zonu bez pristupa, i postavila kamere za nadzor Vašingtonskog kanala.

Zbunjeni gradski zvaničnici i frustrirani građani govorili su da zahtev Armije da se uspostavi zabranjena zona u kanalu predstavlja vladino prekoračenje ovlašćenja kada je reč o javnim vodama.

Diskusije o predlogu za Fort Mekner počele su pre dve godine, ali su nedavni obaveštajni podaci koje je sakupio NSA naveli vojne zvaničnike da obnove svoje zahteve za restrikcijama pristupa bazi.

Norton je izjavila za AP da joj Pentagon, tokom dva meseca posle sastanka u januaru, nije pružio dodatne informacije koje bi opravdale uvođenje zabranjenog prostora oko Fort Meknera.

"Tražila sam od Sekretarijata za odbranu da povuče pravilo jer nisam videla dokaz kredibilne pretnje", rekla je Norton. "Predlog je restriktivniji nego što je neophodno."

Prema predloženim promenama, ljudima i plovilima bi se zabranilo da plove ili se usidre" unutar te zone bez dozvole.

Na južnom kraju Fort Meknera nalazi se Nacionalni ratni koledž gde viši i zvaničnici srednjeg ranga proučavaju strategiju nacionalne bezbednosti.

Vašingtonski kanal je mesto u koje je grad uložio velike resurse za renoviranje i urbani razvoj, sa novim restoranima, luksuznim stanovima i prostorima za održavanja koncerata. Kanal prolazi od mesta gde se spajaju dve velike gradske reke - Potomak i Anakostija.

Tu se nalaze tri marine i stotine brodova. Oko 300 ljudi živi na svojim brodovima u kanalu, navodi Patrik Rivord, direktor za tehnologiju i marketing iz lokalne Asocijacije zajednice Vorf. Kanalom plove i brojni vodeni taksiji, koji svake godine prevezu oko 300.000 ljudi, brodovi za krstarenja rekom, koji godišnje imaju 400.000 putnika, a koristi ga i oko 7.000 kajakaša godišnje.

Još se ne zna da li će ovi novi obaveštajni podaci promeniti protivljenje gradskih vlasti vojnom planu povećanja obezbeđenja baze.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG