Linkovi

Vučić sa ministrom odbrane Kine o jačanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva


Ministar odbrane Kine i predsednik Srbije u Beogradu (foto: Fejsbuk/Aleksandar Vučić)
Ministar odbrane Kine i predsednik Srbije u Beogradu (foto: Fejsbuk/Aleksandar Vučić)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučič sastao se u Beogradu sa ministrom odbrane Kine Veijem Fengheom sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje i razvoju sveobuhvatnog strateškog partnerstva Srbije i Kine, navodi se u saopštenju iz Vučićevog kabineta.

"Uvereni smo da ova poseta predstavlja još jednu potvrdu čeličnog prijateljstva i sveobuhvatnog strateškog partnerstva i njegovog produbljivanja u svim oblastima", navodi se u saopštenju i dodaje da je Vučić kineskom ministru preneo da je Beograd spreman da sarađuje sa Pekiingom u oblaseti vojnoekonomske, vojnomedicinske i vojnoobrazovne saradnje.

Vučić i Vei su se saglasili da je "tradicionalno prijateljstvo Srbije i Kine dobilo poseban zamah posle posete predsednika Kine Srbiji 2016".

Srbija i Kina imaju sporazum o Sveobuhvatnom strateškom partnerstvu iz 2016. i sporazum o strateškom partnerstvu iz 2009, a Beograd je uključen u Inicijativu 17+1 u okviru kineske inicijative Pojas i put.

Predsednik Srbije još jednom je zahvalio Pekingu na pomoći tokom pandemije, piše u saopštenju.

Srbija je prva zemlja u Evropi koja je kupila i odobrila za upotrebu kineske vakcine Sinofarm protiv Kovida 19, a tokom pandemije stiglo je i nekoliko kontingenata medicinske opreme iz Kine, za koju nije poznato da li je donirana ili je kupljena.

Vučić je naglasio da Srbija podržava politiku "jedne Kine" i dodao da "ceni dosledan stav Kine u pogledu poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije". Preneo je da "s velikom radošću očekuje posetu predsednika Ši Đinpinga Srbiji kada se normalizuje epidemiološka situacija", piše u saopštenju.

Kako se navodi na Fejsbuk nalogu predsednika Srbije, Vučić i Vei su prisustvovali prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije u kasarni "Dedinje".

XS
SM
MD
LG