Linkovi

Britanija se bori protiv novog oblika koronavirusa, uvode se oštrije mere


ARHIVA - Mančester, Britanija (Foto: Rojters/Phil Noble)
ARHIVA - Mančester, Britanija (Foto: Rojters/Phil Noble)

Britanski premijer Boris Džonson u subotu je milionima stanovnika Engleske uveo oštrije mere za suzbijanje koronavirusa i drastično smanjio planove da ublaži restrikcije tokom božićnih praznika, u pokušaju da spreči širenje novog, zaraznijeg oblika virusa.

Broj slučajeva u Engleskoj naglo je porastao protekle dve nedelje zbog novog oblika virusa za koji naučnici kažu da je do 70 odsto zarazniji. Džonson je poručio da je vlada morala da preduzme hitnu akciju.

London i jugoistok Engleske trenutno su na najvišem nivou sistema od tri stepena, ali će uskoro biti podignuti na novi četvrt nivo.

Od stanovnika područja na tom nivou zahtevaće se da ne izlaze iz kuće osim kada je to neophodno, zatvoriće se radnje čije poslovanje nije vitalno, kao i objekti za rekreaciju i zabavu na zatvorenom. Društvena interakcija biće ograničena na susret sa jednom osobom na otvorenom prostoru.

Džonson je u petak rekao da se nada da neće biti potreban treći karantin u Engleskoj posle Božića. Takođe se opirao pozivima da promeni planove da ublaži restrikcije na pet dana tokom praznika i da dozvoli članovima tri odvojena domaćinstva da se sastaju u zatvorenom prostoru. U sredu je poručio da bi "iskreno bilo nehumano" da se zabrani Božić.

Međutim, stanovnicima koji žive u područjima koja su na četvrtom nivou, neće biti dozvoljeno da se druže sa ostalima tokom Božića. Svima drugima sada će biti dozvoljeno da vide prijatelje i porodicu samo jedan dan. Nova pravila stupiće na snagu u ponoć.

Britanija se poput ostalih evropskih zemalja bori da suzbije pandemiju, a zabrinjava i rast zaraženih podstaknut novim oblikom virusa. Vladu i njene savetnike zabrinjava stopa zaraženosti.

"Nema dokaza da je reč o smrtonosnijem obliku virusa ili da on izaziva teže slučajeve bolesti. Takođe, nema dokaza da će vakcina biti manje efikasna protiv novog oblika", rekao je Džonson.

Britanija je u subotu registrovala 27.052 novozaraženih i 534 žrtava. Među je najteže pogođenim evropskim zemljama sa ukupno više od 67.000 smrtnih slučajeva i najmanje dva milona potvrđenih slučajeva koronavirusa.

XS
SM
MD
LG