Linkovi

Prve vakcine protiv Kovida 19 u Srbiji primiće korisnici staračkih domova


U Srbiju je stiglo 4.875 doza Fajzer/Bajontek vakcina protiv Kovida 19
U Srbiju je stiglo 4.875 doza Fajzer/Bajontek vakcina protiv Kovida 19

U Srbiju je jutros stigao prvi kontingent od 4.875 Fajzer/Bajontek vakcina, a nadležni najavljuju da će imunizacija početi iduće nedelje i da će vakcinu prvo primiti korisnici staračkih domova.

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da će vakcinu primiti prvo stariji od 75 godina u staračkim domovima jer su "najosetljivija kategorija stanovništva", prenosi Fonet.

Prema njegovim rečima, vakcinacija zaposlenih u zdravstvu očekuje se početkom 2021. kada u drugoj tranši stigne između 350 i 360 hiljada vakcina.

Fajzer/Bajontek vakcina koja je danas stigla u Srbiju još nema dozvolu za upotrebu, a očekuje se da će je do kraja nedelje dobiti od Agencije za lekove.

Na beogradski aerodrom stigao je prvi kontingent vakcina protiv Kovida 19
Na beogradski aerodrom stigao je prvi kontingent vakcina protiv Kovida 19

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 4.080 zaraženih koronavirusom na 16.022 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci. Od posledica Kovida 19 umrlo je još 49 osoba.

Na bolničkom lečenju je 9.651 osoba, a na respiratorima je 313 pacijenata.

"Medicinski deo Kriznog štaba nije bio za popuštanje mera"

U Srbiji od ponedeljka važe nove mere, koje podrazumevaju produženo radno vreme ugostiteljskih i prodajnih objekata, frizera, kozmetičkih salona, kladionica, teretana do 20h. Ove mere važiće do petka, 25. decembra, kada bi Krizni štab ponovo trebalo da se sastane i odluči o daljim koracima.

Član Kriznog štaba i imunolog Srđa Janković rekao je za N1 da medicinski deo tog tela nije bio za relaksiranje mera, ali da su one ublažene na zahtev Privredne komore Srbije i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

Janković je rekao da će se o dočeku Nove godine odlučivati u "realnom vremenu" i da nikakve mere za sada nisu donesene.

On je rekao da, iako broj obolelih opada, to nije znak da se poboljšava situacija i da je broj prijema pacijenata u bolnice i dalje veliki.

Govoreći o novom soju virusa koji je registrovan u Velikoj Britaniji, Janković je kazao da je Krizni štab zatražio da se obustave letovi iz Srbije ka toj zemlji i iz nje, ali da ne zna kada bi ta mera mogla da bude sprovedena.

Šekler: Mutacije normalna stvar, bez panike

Doktor veterine i virusolog Milanko Šekler je ocenio da novi soj koronavirusa koji se pojavio u Britaniji ne treba da izaziva paniku i da je osnovna osobina virusa da se menja i mutira kako se povećava prokuženost ili broj vakcinisanih.

On je za RTS rekao da se novi soj u Britaniji pojavio još u septembru i da se od tada proširio među populacijom.

Šekler smatra da još nema dovoljno dokaza da se zna da li će postojeća vakcina biti efikasna protiv novog oblika koronavirusa, ali ističe da se sa vakcinacijom, prirodno, povećava i broj mutacija virusa.

XS
SM
MD
LG