Linkovi

Vajnstin osuđen za seksualni napad i silovanje, izricanje presude 11. marta


Harvi Vajstnin prilikom dolaska na izricanje presude (Foto: REUTERS/Lucas Jackson)
Harvi Vajstnin prilikom dolaska na izricanje presude (Foto: REUTERS/Lucas Jackson)

Harvi Vajnstin, filmski mogul, proglašen je krivim za seksualni napad i silovanje trećeg stepena pred sudom u Njujorku.

Šezdeset sedmogodišnji Vajnstin osuđen je za seksualni napad na bivšu asistentkinju Mimi Hejli u svom stanu 2006. godine, kao i silovanje glumice Džesike Man 2013. godine, objavila je agencija Rojters.

Dužina kazne koja je Vajnstinu određena nije odmah saopštena - a bivšem uticajnom filmskom producentu preti kazna u trajanju od dvadeset pet godina. Izricanje presude zakazano je za 11. mart.

Sudija Džejms Burk, odmah pošto je presuda izrečena, zatražio je da Vajnstin bude sproveden u zatvor.

Porota koja se sastojala od sedam muškaraca i žena Vajnstina, međutim, nije osudila po najtežim tačkama optužnice za nasilni seksualni napad i silovanje prvog stepena - za šta mu je pretila doživotna zatvorska kazna.

Elizabet Jeglic, profesorka prihologije na Džon Džej koledžu u Njujorku, ocenila je da presuda predstavlja zadovoljenje pravde za sve žene koje su istupile - ali nisu mogle sudski da gone Vajnstina.

Slučaj protiv Vajnstina bio je zasnovan na tri optužbe: da je jednu glumicu u usponu silovao u njujorškom hotelu 2013, kao i optužbe na prisilan seks svoje bivše asistentkinje Mimi Hejli i silovanje zvezde televizijske serije "Sopranos" glummice Anabele Skjore.

Harvi Vajnstin, nekadašnji filmski producent, na početku suđenja odbacio je sve tačke optužnice po kojoj mu se sudilo.

Brojne holivudske glumice iznele su tvrdnje da ih je Harvi Vajnstin seksualno zlostavljao tokom karijere.
Brojne holivudske glumice iznele su tvrdnje da ih je Harvi Vajnstin seksualno zlostavljao tokom karijere.

Više od osamdeset žena ga je optužilo Vajnstina za seksualne prestupe nekoliko decenija unazad. Optužbe protiv Vajnstina pokrenule su pokret #MeToo, koji je podstakao žene da progovore o svojim iskustvima i iznesu tvrdnje o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju protiv moćnih ljudi u svetu politike i biznisa.

"Harvi Vajnstin je godinama u Holivudu radio nekažnjeno i bez griže savesti. Bez obzira na to, bile su potrebne godine i milioni glasova da bi pravosudni sistem proglasio krivim jednog muškarca", saopštio je pokret #MeToo.

Harvi Vajnstin, nedavno operisao je leđa, a na izricanje presude ušao uz pomoć hodalice. Očekuje se da će se, posle suđenja u Njujorku, pojaviti i pred sudom u Kaliforniji. Vajnstin je pred sudom u Los Anđelesu optužen za seksualni napad na dve žene 2013. čiji identiiteti nisu poznati javnosti.

XS
SM
MD
LG