Linkovi

Harvi Vajnstin formalno optužen za silovanje, kaucija milion dolara


Producent Harvi Vajnstin stiže u njujoršku policijsku stanicu pošto se predao zbog optužbi za silovanje, Njujork 25. maj 2018.
Producent Harvi Vajnstin stiže u njujoršku policijsku stanicu pošto se predao zbog optužbi za silovanje, Njujork 25. maj 2018.

Američki filmski producent Harvi Vajnstin je danas uhapšen zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja dve žene.

Vajnstin se danas predao njujorškoj policiji, iako odbacuje optužbe, javlja agencija Asosijeted pres. On je uplatio kauciju od milion dolara i pristao da nosi uređaj za elektronski nadzor, koji je sam platio.

Tvrdi se da su optužbe vezane za 2004. godinu, kada je Vajnstin, navodno, primorao mladu glumicu Lusiju Evans na oralni seks, i za silovanje druge žene. Ipak, još nije zvanično saopšteno šta mu se tačno stavlja na teret.

Izvori agencije AP tvrde da će optužbe uključiti najmanje još jednu žrtvu koja nije javno govorila o svom iskustvu.

Očekuje se da Vajnstin bude optužen za krivično delo seksualnog zlostavljanja, za koje je zaprećena zatvorska kazna od 25 godina.

Vajnstinov advokat Bendžamin Brafman odbio je da komentariše slučaj, ali je ranije na sudu rekao da su optužbe protiv Vajnstina neosnovane i da nikada nije svesno prekršio zakon.

Glumica Lusija Evans potvrdila je za "Njujorker" za je tužila Vajnstina.

"U nekom momentu morate razmišljati o dobrobiti čovečanstva, posebno žena", rekla je za magazin. Evans je u priči objavljenoj u oktubru navela da je Vajnstin 2004. primorao na oralni seks u njegovoj kancelariji u Njujorku.

"Ponavljala sam da ne želim to da uradim, da stane. Pokušala sam da pobegnem, ali se možda nisam dovoljno trudila. Nisam htela da ga udarim ili da se borim s njim".

Glumica tada nije prijavila incident policiji, a za "Njujorker" je rekla da krivi sebe što se nije izborila.

"Kriva sam što ga nisam zaustavila", rekla je Evans.

Više od 75 žena optužilo je Vajnstina za nedolično ponašanje. Nekoliko manekenki i glumica optužilo ga je za seksualno zlostavljanje, ali mnogi od tih incidenata dogodili su se jako davno, te su zastareli za bilo kakav sudski postupak.

Filmska glumica Rouzi Mekgouen rekla je da je Vajnstin silovao 1997. u Juti, glumica iz "Sopranovh" Anabela Šiora optužila je Vajnstina da je silvao 1992. u Njujorku, a norveška glumica Natasija Malte navela je da je Vajnstin napao u hotelu u Londonu 2008.

U Njujorku je 2006. ukinut institut zastarevanja krivičnog dela silovanja i još nekih seksualnih napada, ali samo za krivična dela koja su se dogodila posle 2001.

Osim u Njujorku, istraga protiv Vajnstina se vodi u i Kaliforniji i Londonu.


XS
SM
MD
LG