Linkovi

"Vajnstin efekat" - desetine moćnih muškaraca osramoćene 2017.


Bil O'Rajli, Roj Mur, Al Franken, Met Lauer, Kevin Spejsi, Džejms Levin, Čarli Rouz i Harvi Vajnstin.
Bil O'Rajli, Roj Mur, Al Franken, Met Lauer, Kevin Spejsi, Džejms Levin, Čarli Rouz i Harvi Vajnstin.

Rasprostranjene optužbe za seksualno uznemiravanje potresle su mnoge američke institucije u 2017. godini, uključujući Kongres, medije i filmsku industriju. Brojni ugledni i moćni muškarci do sada su suspendovani, otpušteni ili prinuđeni da podnesu ostavku sa istaknutih položaja, zbog optužbi za seksualno zlostavljanje ili čak napade na žene, incidente koji su se u nekim slučajevima odigrali pre više godina ili decenija.

Talas novih optužbi započeo je u oktobru, sa Harvijem Vajnstinom. Filmski magnat raskrinkan je kao serijski predator koji je vrebao mlade glumice, koje su želele da rade za njegovu kompaniju. Više od 80 žena je, na kraju, optužilo Vajnstina. Kada su se neke poznate ličnosti javno oglasile, druge žene su dobile ohrabrenje da ispričaju svoje priče. Iznenada, dogodio se domino, ili kako ga sada zovu „Vajnstin“ efekat, sa drugim moćnim muškarcima.

“Ova tema je sada u prvom planu“, kaže Melisa Silverstajn, blogerka sa vebsajta "Žene i Holivud."

Skandali su se proširili. Od Holivuda, preko medija, do komičara, poznatih kuvara... muzičara pa i političara.

Američki senator Al Franken optužen je da je nedolično dodirivao radijsku novinarku, dok je spavala i da ju je poljubio na silu dok su bili na jednoj humanitarnoj turneji. Bila je to prva od nekoliko žalbi a Franken je podneo ostavku.

Kongresmen Džon Konjers, jedan od zakonodavaca sa najdužim stažom u Kongresu – takođe je podneo ostavku posle optužbi, koje su iznele bivše članice njegovog osoblja. U drugom slučaju, najmanje devet žena optužilo je Roja Mura, republikanskog kandidata za senatora iz Alabame, za seksualno neodolično ponašanje u prošlosti. Mnoge od njih su u to vreme bile tinejdžerke.

„Bila sam prestravljena, mislila sam da će me silovati“, ispričala je novinarima Beverli Jang Nelson

“Te optužbe su potpuno lažne i maliciozne“, odgovorio je Mur.

Donald Tramp, koji je izabran za predsednika uprkos višestrukim optužbama za seksualno nedolično ponašanje, podržao je Mura, uz objašnjenje: “Ne treba nam liberalna osoba, demokrata na tom mestu“.

Mur je izgubio na izborima, a prvi put u skoro 30 godina Alabama izabrala demokratskog senatora.

Tajm: Ličnost godine 2017.
Tajm: Ličnost godine 2017.

Za samo tri meseca, više od 60 muškaraca je podnelo ostavku, otpušteno ili suspendovano zbog otpužbi za seksualno uznemiravanje. Ova tektonska promena u društvenim stavovima pokrenula je kampanju na društvenim mrežama. #MeToo postao je bojni poklič žena iz svih delova sveta.

Magazin Tajm proglasio je svojim „ličnostima godine“ žene i muškarce koji su progovorili o zlostavljanju. Celo izdanje bilo je posvećeno onima koji su optužili moćne ličnosti za seksualne prestupe – nazivajući ih „glasovima koji su pokrenuli pokret“.

Otkrića iz 2017. godine takođe su dovela do organizacije časova u brojnim korporacijama, na kojima se uči kako se interveniše i kako se prepoznaju žrtve. Sve ove optužbe su imale efekta. I muškarci i žene su sada svesniji definicije seksualnog uznemiravanja. Ono više neće biti opravdavano ili ignorisano.

XS
SM
MD
LG