Linkovi

Sve više žena optužuje Vajnstina za seksualno zlostavljanje


Glumice Anđelina Džoli i Gvinet Paltrou pridružile su se ženama koje javno tvrde da ih je Harvi Vajnstin seksualno uzmemiravao ili zlostavljao tokom karijere.

Posle istraživačkog teksta objavljenog u dnevniku Njujork Tajms prošle nedelje, 29 žena do sada izašlo je u javnost u proteklih nekoliko dana, optužujući holivudskog magnata, legendarnog producenta Harvija Vajnstina da ih je seksualno zlostavljao. Među njima su neke slavne američke i strane glumice, ali i novinarke, scenaristkinje, asistentkinje i sekretarice. Nekoliko njih ga optužuje za silovanje, što Vajnstin odlučno poriče.

Holivudska horor priča ili pak česta priča u Holivudu – jedan od najvećih filmskih magnata vršio je pritisak na žene tražeći seksualne usluge.

"Kada se vratio u sobu bio je go ispod bade mantila”.

Scenaristkinja i bivša glumica Luizet Gajs izjavila je za ABC News da se sastala sa Vajnstinom da bi pričala o scenariju, koji je napisala. Kaže da se osećala nemoćnom.

“Bilo mi je veoma jasno, a i rečeno mi je da ako išta kažem, gomila advokata će mi biti na vratu i niko neće verovati meni umesto medijskom mogulu Harviju Vajnstinu”.

Broj žena koje izlaze u javnost sa optužbama na račun Vajnstina raste. Među njima su dobitnice Oskara Gvinet Paltrou, Mira Sorvino i Anđelina Džoli. Italijanska glumica Asia Arđento navodi da ju je Harvi Vajnstin silovao.

Moćnog producenta je otpustila sopstvena kompanija, ali je njegov portparol saopštio da Vajnstin nikada nije imao seks bez pristanka ni sa jednom od žena koje ga optužuju.

Magazin “Njujorker” takođe je objavio izveštaj, koji je potvrdila i mreža “ABC Njuz”, da postoji audio snimak na kojem se Vajnstin čuje kako priznaje da je dodirivao jednu italijansku manekenku bez njenog pristanka. Tužilaštvo u Njujorku je snimak nazvalo “užasavajućim”, ali “nedovoljnim da se dokaže krivično delo”.

Vajnstinova supruga, modna kreatorka Džordžina Čepmen napustila ga je posle deset godina braka, a od njega su se distancirale brojne zvezde i političari Demokratske stranke, kojima je Vajnstin bio veliki donator. Hilari Klinton saopštila je da je “šokirana i zgrožena” objavljenim otkrićima, a bivši predsednik Barak Obama i njegova supruga Mišel takođe su izrazili “zgranutost i gađenje”. Sada ostaje pitanje koliko su Vajstinovi saradnici i holivudski insajderi znali o njegovom ponašanju, kao i da li mu preti hapšenje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG