Linkovi

Dodela Zlatnih globusa u znaku aktivizma protiv seksualnog zlostavljanja


75. dodela Zlatnih globusa protekla u znaku solidarnosti sa ženama žrtvama seksualnog zlostavljanja
75. dodela Zlatnih globusa protekla u znaku solidarnosti sa ženama žrtvama seksualnog zlostavljanja

Sinoćnja dodela Zlatnih globusa bila je more crnine na crvenom tepihu, pošto su žene odlučile da nose samo tu boju u znak solidarnosti sa aktivističkom grupom “Time’s Up”, odnosno “Vreme je isteklo”. Ona se bori protiv sistematskog seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja u Holivudu i na radnim mestima širom SAD

Bila je to prva dodela nagrada za film i televiziju od kada su Holivud zatresli višestruki seksualni skandali, počevši od oktobarskog članka u Njujork Tajmsu u kojem su obelodanjeni detalji navodnog zlostavljanja glumica od strane najmoćnijeg holivudskog producenta Harvija Vajnstina – otpužbe koje uključuju i silovanje. Voditelj Set Majers započeo je veče serijom aluzija na skandal.

"Vreme je za očiglednu temu – Harvi Vajnstin nije ovde večeras. Zato što … pa, čuo sam glasine da je lud i da je sa njim teško raditi. Ali ne brinite, vratiće se za 20 goidna, kada postane prva osoba ikada izviždana za vreme In Memoriam-a”

Glumica, producentkinja i TV voditeljka Opra Vinfri je primajući nagradu Sesil B. Demil za životno delo održala inspirativni govor u kojem je navela ime crnkinje koju je pre 70 godina silovala grupa belaca.

"Muškarci koji su pokušali da je unište nikada nisu sudski gonjeni. Risi Tejlor je umrla pre 10 dana, malo pre svog 98. Rođendana. Predugo je, kao i svi mi, živela u kulturi koju su iskvarili brutalno moćni muškarci. I predugo se žene nisu slušale niti im se verovalo ako bi se usudile da kažu istinu o tim moćnicima. Ali njihovo vreme je isteklo. Vreme je isteklo. Vreme je isteklo!”

Nekoliko glumica prisustvovalo je dodeli nagrada sa aktivistima za polnu I rasnu ravnopravnost i pravdu. Goruća socijalna tema skoro je stavila u drugi plan same nagrade. Dobro su prošli filmovi sa snažnim ženskim likovima. Zlatni globus za najbolju dramu pripao je filmu “Tri bilborda ispred Ebinga u Mizuriju.” U žanru komedije I mjuzikla pobedio je film “Lady Bird” iako njegova rediteljka Greta Gervig nije bila među nominovanima za režiju. Veče je bilo i trijum za serije “Velike male laži” i “Sluškinjina priča” koje su odnele Globuse kao najbolja kratka serija i najbolja dramska serija.

XS
SM
MD
LG