Linkovi

Izbori u Velikoj Britaniji, ulog je Bregzit


Premijer Velike Britanije Boris Džonson vozi bager sa natpisom "Obavimo Bregzit" kroz simboličan zid tokom svoje predizborne kampanje.
Premijer Velike Britanije Boris Džonson vozi bager sa natpisom "Obavimo Bregzit" kroz simboličan zid tokom svoje predizborne kampanje.

Birači u Velikoj Britaniji glasaju u četvetak na prevremenim opštim izborima, koji bi mogli znače dugo očekivano donošenje rezolucije o izlasku iz Evropke unije, što je bila odluka na referendumu 2016.

Premijer Boris Džonson fokusirao je svoju kampanju na slogan "Obavimo Bregzit". On je rekao da bi mu parlamentarna većina za njegovu Konzervativnu partiju omogućila da progura prethodno odbijane sporazume o razvodu sa EU i sprovede Bregzit do 31. januara.

Njegov izazivač, lider laburista Džeremi Korbin, kaže da će ako on pobedi u Britaniji biti organizovan novi referendum na kome će biti postavljeno pitanje da li ljudi i dalje žele da napuste Evropsku uniju, ili bi radije da ostanu u bloku sa 28 zemalja.

Džonson je stupio na dužnost premijera u julu nakon što njegova prethodnica, Tereza Mej, nije uspela da u više pokušaja dobije podršku u parlamentu za sporazum koji je postigla sa EU. Mejova je takođe pokušavala tokom svog mandata da ojača svoju pregovaračku poziciju oko Bregzita pozivajući na prevremene izbore, ali je potez podržan tek kada su konzervativci počeli da gube glasove u parlamentu.

Istraživanja javnog mnjenja pred glasanje u četvrtak pokazuju da Džonsonova partija ima najviše šanse da pobedi, ali da je trka bila neizvesna sve do poslednjih dana kampanje.

Zvanični podaci se očekuju u petak ujutro.

XS
SM
MD
LG