Linkovi

Džonson biračima na severu Engleske: Opravdaću vaše poverenje


Boris Džonson sa glasačima na severu Engleske koji su tradicionalno glasali za laburiste

Dan posle parlamentarnih izbora na kojima je Konzervativna stranka osvojila ubedljivu većinu, britanski premijer Boris Džonson posetio je sever Engleske, nekadašnji radnički kraj koji je tradicionalno pripadao laburistima u kojem su pobedili konzervativci.

"Znam da su mnogi od vas prekinuli generacijsku tradiciju time što su glasali za nas...Želim da ljudi znaju da će im se poverenje u mene isplatiti", kazao je Džonson u Sedžfildu, nekadašnjem uporištu laburista.

Džonsonovi konzervativci osvojili su 365 mesta u parlamentu, odnosno najviše glasova još od pobede Margaret Tačer 1987. i teško porazili laburiste Džeremija Korbina koji su osvojili 203 mesta, prenosi Rojters.

Ovi izbori su ugrozili takozvani "crveni zid" laburista, odnosno krajeve na severu i centru Engleske u kojima živi radnička klasa. Stanovnici tih krajeva su 2016. glasali za Bregzit.

Boris Džonson je sada obećao da će zemlju izvesti iz EU do kraja januara 2020. i time pridobio glasove i tradicionalno laburističkih birača.

"Uradili ste neverovatnu stvar: promenili ste poltičku kartu Konzervativne stranke na bolje i promenili budućnost ove zemlje na bolje...Prva stvar koju ću uraditi da bih opravdao vaše poverenje - sprovešću Bregzit", rekao je britanski premijer.

Kakva je budućnost Ujedinjenog kraljevstva?

Analitičari ukazuju da se promene nisu dogodile samo u Engleskoj - u Irskoj je izabrano više nacionalističkih nego unionističkih poslanika, a premijerka Škotske je najavila i novi referendum o nezavisnosti.

Premijerka Škotske Nikola Sturdžon, čija je Škotska nacionalna partija osvojila 48 od 59 mesta u parlamentu, rekla je da Boris Džonson treba da se "fokusira na realnost" jer je dobila novi mandat za novi referndum o nezavisnosti.

Džonson je ranije rekao Sturdžovnoj da se protivi novom glasanju o nezavisnosti.

Škotska je 2014. održala referendum o nezavisnosti, ali su stanovnici izglasali da ostanu deo Ujedinjenog kraljevstva i na referendumu 2016. glasali da ostanu u EU.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG