Linkovi

Korbin se izvinio zbog izbornog debakla laburista


Lider britanske Laburističke partije Džeremi Korbin snimljen u blizini svoje kuće u Londonu, 14. decembra 2019.

Džeremi Korbin, lider laburista, najveće britanske opozicione stranke, izvinio se u nedelju zbog vođenja katastrofalne kampanje koja je premijeru Borisu Džonsonu dala mandat da Britaniju izvede iz EU sledećeg meseca.

Međutim, iskusni političar, socijalista, stao je iza svoje levičarske platforme i okrivio medije da su doprineli najtežem izbornom porazu njegove stranke od Drugog svetskog rata.

"Neću okolišati. Izborni rezultat u četvrtak je bio težak udarac za sve kojima je očajnički potrebna stvarna promena u našoj zemlji", napisao je Korbin za časopis Sunday Mirror.

"Želeo sam da ujedinim zemlju koju volim ali mi je žao što nisam uspeo i preuzimam odgovornost za to."

Prevremeni parlamentarni izbori u Britaniji pretvorili su se u ponavljanje referenduma o članstvu u EU iz 2016, na kojima se Džonson zalagao za Bregzit. Premijer sada ima većinu od 80 glasova u donjem domu parlamenta, koji broji 650 mesta. Torijevci nisu imali toliko većinu od vremena svoje legende, Margaret Tačer, 1980-ih.

Razočarani ali i dalje borbeni Korbin saopštio je u petak da će se povući sa čela Laburističke partije nakon što stranka završi period razmišljanja i analize svojih grešaka. Očekuje se da će laburisti izabrati novog lidera pre nego što Engleska bude ponovo glasala na lokalnim izborima u maju.

Međutim, 70-godišnji Korbin nema jasnog naslednika, posle godine unutrašnjih, stranačkih sukoba između "stare garde", koju podržavaju sindikati i članova sa proevropskim stavovima, iz većih gradova. Korbin je pokušao da balansira između ta dva krila zauzimajući neutralni stav prema Bregzitu - što je odluka za koju potrparol laburista Džon Mekdonel kaže da je bila "fatalna".

Demonstranti ispred zgrade gde je Džeremi Korbin prisustvovao predstavljanju izbornog manifesta laburista, na univerzitetu Birmingema, 21. novembra 2019.
Demonstranti ispred zgrade gde je Džeremi Korbin prisustvovao predstavljanju izbornog manifesta laburista, na univerzitetu Birmingema, 21. novembra 2019.

"Pokušali smo da objedinimo obe strane i nismo uspeli", izjavio je Mekdonel za BBc.

Kampanju laburista takođe su pratile optužbe za antisemitizam, zbog čega je grupa visokih članova parlamenta iz te stranke podnela ostavku.

Korbin je pokušao da fokus kampanje preusmeri na suštinska, društvena pitanja važna za glasače laburista.

"Uprkos našim najvećim naporima, ovi izbori su se, na kraju, sveli na Bregzit", priznao je Korbin u svom pismu.

"Kampanja torijevaca, koju je pojačala većina medija, uspela je da ubedi mnoge birače da samo Boris Džonson može da sprovede Bregzit", rekao je lider laburista, aludirajući na Džonsonov slogan iz kampanje.

"Naučićemo pouke iz ovog poraza."

Pouke poraza laburista

Preispitivanje i međusobne optužbe laburista, u drugim zapadnim zemljama, prate pitanja koliko daleko ulevo su spremni da odu tradicionalno liberalni birači.

"Vidite šta se događa kada se Laburistička partija pomerila suviše levo", upozorio je u petak kandidat za demokratsku predsedničku nominaciju Džo Bajden.

Džeremi Korbin sa biračima laburista veče pred izbore, 11. decembra 2019.
Džeremi Korbin sa biračima laburista veče pred izbore, 11. decembra 2019.

Međutim, Korbin je u nedelju nagovestio da želi da za sobom ostavi radikalno nasleđe kojim se nastavlja fokus laburista na veliku društvenu potrošnju i preraspodelu bogatstva. Umerenije pristalice su ga oštro kritikovale posle toga, zbog tvrdnje da se njegova platforma pokazala ispravnom.

"Ponosan sam što smo, kada je reč o merama štetnje, moći korporacija, nejednakosti i hitnosti borbe protiv klimatskih promena pobedili u argumentima i promenili sadržaj političke debate u zemlji", napisao je Korbin u odvojenoj kolumni za časopis Observer.

Nekoliko istaknutih laburista koji se vide kao potencijalni novi lideri stranke, izrazili su oštro neslaganje.

"Vreme je da se proba nešto drugo, umesto vođenja starih bitaka", napisala je poslanica Džes Filips za Observer.

"Svuda gde sam vodila kampanju, čula sam istu stvar. Manje se radilo o Bregzitu a više o uverenjima. U tim mestima gde su glasala generacije laburista, nisu verovali da bi laburistička vlada mogla i umela da ostvari obećanja i pruži im ono što žele."

Članica parlamenta Lisa Nendi, laburistkinja, slaže se da je stranka izgubila dodir sa "svakodnevnim iskustvima mnogih od ljudi koje želi da zastupa."

"Ako hoćemo da predstavljamo zemlju, moramo da je razumemo, da je vidimo kakvom zaista jeste, a ne onakvom kakvom je zamišljamo", napisala je za Observer.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG