Linkovi

Bez obzira na Bregzit Britanija zainteresovana za događaje na Balkanu


Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šin Meklaud govori na skupu "Biti ili ne biti - Bregzit, Zapadni Balkana i EU", u Beogradu, 31. oktobra 2019.
Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šin Meklaud govori na skupu "Biti ili ne biti - Bregzit, Zapadni Balkana i EU", u Beogradu, 31. oktobra 2019.

Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šin Meklaud poručila je u četvrtak da će njena zemlja nastaviti da podržava reforme i regionalnu saradnju na Balkanu, bez obzira na Bregzit. Takođe, Na skupu "Biti ili ne biti - Bregzit, Zapadni Balkana i EU" ona je primetila i da vodeći mediji u Srbiji iz nekog razloga ignorišu veliku finansijsku pomoć koju Britanija regionu.

Kako je rekla ambasadorka Meklaud, učešće u ovom regionu je direktno važno za Veliku Britaniju, važno je i za njenu sigurnost i prosperitet, ali je važno i kao deo doprinosa Britanije stabilnosti, bezbednosti i prospreritetu celog kontinenta.

"Naša snažna privrženost i interesi u ovom regionu ne zavise na bilo koji način od toga da li smo članice ili ne Evropske unije. Naša privrženost i interesi u ovom regionu datiraju mnogo pre našeg članstva u EU i tako će ostati bez obzira na rezultate opštih izbora u Britaniji", istakla je Meklaud na skupu.

Iluzije sedenja na više stolica

S obzirom na zbunjujuće signale iz Beograda, u međunarodnoj zajednici se sve glasnije postavlja pitanje da li je Srbija zaista na evropskom putu, Senada Šelo Šabić, iz zagrebačkog Instituta za razvoj i međunarodne odnose, upozorava na zamku koju sobom nose privilegovana partnerstva i paralelni odnosi, kakve, primera radi Srbija gaji sa Rusijom i Kinom.

Skup "Biti ili ne biti - Bregzit, Zapadni Balkana i EU", u Beogradu, 31. oktobra 2019.
Skup "Biti ili ne biti - Bregzit, Zapadni Balkana i EU", u Beogradu, 31. oktobra 2019.

"Morate imati jasan cilj i viziju šta od svoje zemlje želite napraviti. I mislita da s tim paralelnim odnosima...ne možete naprosto sedeti na četiri ili pet stolica. Što ne znači da ne možete imati konstruktivne i dobre odnose, ali morati znati da u asimetriji moći jedne Rusije ili Kine prema Srbiji, ili bilo kojoj drugoj zemlji na Balkanu, ona je toliko nesrazmerna da, misliti da ste jednakropravan partner i da vas neće iskoristiti za neke svoje ciljeve, je jedna velika iluzija", izjavila je Senada Šelo Šabić za Glas Amerike.

Neusaglašenost spoljne politike

Posle ocena koje je juče iznela poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon da Srbija ima najniži stepen usaglašavanja sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i da nastavlja da intenzivira odnose sa Rusijom i Kinom, predsednik Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović smatra da je, uprkos svemu EU predominantan partner Srbija, ali i da postoje izvesne rezerve Beograda prema Briselu:

"Očigledno je da ta usklađenost srpske spoljne politike sa zajedničkom spoljno i bezbednosnom politikom ne korespondira u potpunosti sa njenim statusom kandidata sa otpočetim pregovorima. Tako da će se u svakom slučaju u narednom periodu očekivati značajnija harmonizacija i u toj oblasti, i jasnije određivanje spoljnopolitičkih ciljeva", izjavio je Đukanović za Glas Amerike.

Ipak, Đukanović ukazuje da ni iz Evropske unije ne stižu obećavajući signali, naročito posle slučaja Severne Makedonije i Albanije. Takvi obeshrabrujući potezi mogu uticati i na dijalog Beograda i Prištine, upozorava predsednik Centra za spoljnu politiku.

XS
SM
MD
LG