Linkovi

Grupa evroposlanika: Nepravedan izborni proces u Srbiji


Virus Outbreak Serbia
Virus Outbreak Serbia

Grupa od deset poslanika u Evropskom parlamentu iz redova Socijalista i demokrata (S&D), druge najveće političke grupacije u tom domu, uputila je pismo komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju, u kojem ukazuje na kritičnu političku situaciju sa kojom se Srbija trenutno suočava.

"Srpski lideri i njihove izjave sada ugrožavaju demokratiju, koju snažno promovišu EU i njene države članice. Iskoristivši situaciju sa korona virusom, trenutna skupštinska većina odložila je parlamentarne izbore, prvobitno planirane za 26. april 2020, za 21. jun, dok se zemlja još uvek oporavlja od pandemije COVID-19, a da se prvo nije konsultovala sa opozicijom oko novog datuma", kaže se u pismu.

"Nijedan posmatrač iz Evropskog parlamenta ne može da nadgleda izbore, a OEBS / ODIHR šalje samo ograničenu misiju. Stoga je vrlo teško zamisliti verodostojan politički glas na dan izbora i oko njega, jer će ocena ODIHR-a biti objavljena nekoliko meseci kasnije​", navodi gupa evroposlanika u pismu u koji je uvid imao Juropijen Vestern Balkans (EWB)

"Informacije koje trenutno predstavlja srpska Vlada i druge institucije pokazuju iskrivljenu sliku izbornog procesa", naglasili su evropski poslanici.

"Stoga je vrlo teško zamisliti verodostojan politički glas na dan izbora i oko njega, jer će ocena ODIHR biti objavljena nekoliko meseci kasnije", poručuje grupa.

Pismo, drugo u dve nedelje u kome evroposlanici izražavaju zabrinutost zbog poligičke situacije u Srbiji - prvo pismo su poslali liberali iz grupe "Obnovimo Evropu" - potpisali su, između ostalih, potpredsednica Evropskog parlamenta Klara Dobrev, predsedavajuća Delegacije EP za Srbiju Tanja Fajon, kao i četiri poslanika iz vladajuće italijanske Demokratske partije.

Oni su napisali da je međupartijski dijalog koji su vodili poslanici Evropskog parlamenta, održan u Narodnoj skupštini Srbije, bio je dobar korak ka ravnopravnijoj predizbornoj situaciji.

"Međutim, informacije koje trenutno predstavlja srpska Vlada i druge institucije pokazuju iskrivljenu sliku izbornog procesa", naglasili su evropski poslanici.

"Predlažemo da u predizbornom periodu nema više javnih ceremonija potpisivanja grantova, kredita ili otvaranja novih projekata sa članovima Vlade Srbije”, sugerisali su evropski poslanici.


Oni su podsetili da će glavni deo relevantne opozicije bojkotovati izbore, iako se to moglo sprečiti pravičnim sporazumom sa Vladom. Po oceni poslanika evroparlamenta, "situaciju još više otežava gotovo potpuna kontrola medija" kojoj privegavaju vladajuće političke stranke, uz "nepristupačnosti opozicije ili neuravnoteženost izveštavanja u medijima".

Evropski poslanici su naglasili da je Fridom haus Srbiju nedavno klasifikovao kao "hibridni režim", a održavanje izbora u takvom okruženju, po njihovojn coeni, samo bi ojačalo nepravedan i nedemokratski sistem.

"Ne možemo da zanemarmo stratešku i geopolitičku ulogu Srbije, presudnu za stabilnost celog regiona Zapadnog Balkana, uzimajući u obzir da je EU jedan od njenih najvećih trgovinskih partnera. Moramo da delujemo na liniji fronta da bismo obnovili funkcionalni demokratski sistem u Srbiji", napisali su poslanici.

Oni zahtevau pravedniji izborni postupak i detaljniju kontrolu, kako bi se sprečili korupcija i falsifikovani rezultati i naglašavaju da je od presudne važnosti da se za Evropsku komisiju ne smatra da je aktivna tokom izborne kampanje, a time i da pruža podršku bilo kojoj političkoj stranke.

"Predlažemo da u predizbornom periodu nema više javnih ceremonija potpisivanja grantova, kredita ili otvaranja novih projekata sa članovima Vlade Srbije”, sugerisali su evropski poslanici, prenosi EWB.

XS
SM
MD
LG