Linkovi

CRTA: Medijska dominacija vlasti, funkcionerska kampanja, potkupljivanje birača


Logo organizacije CRTA
Logo organizacije CRTA

Nevladina organizacija CRTA objavila je nove rezultate posmatranja predizborne kampanje u periodu od 4. marta do 24. maja, sa izutetkom vanrednog stanja, u kojima se navodi da postoji manji disbalans u medijskoj zastupljenosti vlasti i opozicije, pojačana funkcionerska kampanja i potkupljivanje birača.

Medijski monitoring CRTE zabeležio je veće prisustvo opozicionih aktera u programima televizija s nacionalnom frekvencijom, ali i dalje je jasna dominacija predstavnika vladajuće većine. Po okončanju vanrednog stanja, primećuje se promena u tonu predstavljanja političkih aktera u pomenutim medijima. U većoj meri prisutna je neutralnost u odnosu na sve tri političke grupe - vlast, opoziciju koja učestvuje u izborima i opoziciju u bojkotu, navodi se u sažetku izveštaja "Izbori 2020".

CRTA je podnela sedam prijava REM-u protiv medijskih kuća.

Prvi put je merena i aktivnost oko 300 naloga političara i medija na društvenim mrežama, gde je zabeležena veća aktivnost opozicionih aktera.

U periodu od 4. marta do 24. maja, sa izuzetkom vanrednog stanja, uočena je i pojačana funkcionerska kampanja.

Javni radovi korišćeni su za češće pojavljivanje javnih funkcionera na terenu - intenzitet takvih aktivnosti je posle 12. maja porastao za 40 odsto u odnosu na martovski deo kampanje. To je uticalo i na veće prisustvo funkcionera u medijima, navodi se u izveštaju.

CRTA je podnela osam prijava Agenciji za borbu protiv korupcije zbog funkcionerske kampanje, zloupotrebe javnih resursa i kršenja propisa o finansiranju.

Potkupljivanje birača i pritisci

Zabeleženi su slučajevi potkupljivanja birača kroz aktivnosti humanitarnog karaktera, kao i rast broja stranačkih radnih akcija u nastavku kampanje posle vanrednog stanja, navodi se u sažetku izveštaja.

Pritisci na birače, kojih je registrovano u 38 slučajeva, su se najčešće sprovodili u cilju prikupljanja potpisa podrške uz pretnje otkazom ili gubitkom socijalne pomoći.

CRTA je uočila i 17 slučajeva pritiska na političke aktere, od kojih se skoro polovina odnosila na neravnopravan položaj prilikom prikupljanja i overe potpisa i dostupnost notara, a pet na fizičke napade na stranačke aktiviste i prostorije, koje su izveli nepoznati počinioci.

Posmatračka misija CRTE zabrinuta je zbog izmena zakona u toku izbornog procesa kojima je promenjen način overavanja potpisa prikupljenih za izborne liste. Ove izmene, zajedno sa ranijim izmenama visine izbornog praga i načina predstavljanja neposredno uoči raspisivanja izbora i bez javne debate, mogu se tumačiti kao neravnopravan tretman učesnika izborne trke, navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG