Linkovi

Opozicija odlučuje o izlasku na izbore u naredna dva dana


Savez za Srbiju oformio je front onih koji bojkotuju izbore prošle godine (Foto: VOA)
Savez za Srbiju oformio je front onih koji bojkotuju izbore prošle godine (Foto: VOA)

Potpredsednica Stranke slobode i pravde i narodna poslanica Marinika Tepić najavila je za četvrtak sastanak „ujedinjene srpske opozicije“, kada će biti doneta zvanična odluka o učešću na izborima i dodala da se izborni uslovi nisu promenili.

Ne vidim uslove da se odluka promeni, a delovanja da“, kazala je Tepić.

Dragan Đilas je u intervjuu za Glas Amerike u utorak izjavio da ne vidi kako se predizborna kampanja i izbori uopšte mogu održati s obzirom na i dalje pisutnu opasnost od virusa Kovida 19.

I Pokret slobodnih građana (PSG) na čelu sa Sergejom Trifunovićem razmatra odluku da li će izaći na parlamentarne izbore.

Preispitivanje odluke

Nijedan bojkot nije doveo do cilja, izjavio je predsednik Nove stranke Zoran Živković i pozvao druge opozicione stranke, koje su najavile bojkot izbora, da preispitaju tu odluku.

"Vlast se ne može promeniti na ovom izborima, ali bi ovo mogao biti težak šamar Vučiću. Da je sva opozicija još pre tri meseca počela zajedničku kampanju, mogli bismo da napravimo prvi korak ka konačnom obračunu", naveo je Živković.

On je na konferenciji za medije pozvao opoziciju u bojkotu da još jednom razmisli.

"I da jasnim preuzimanjem odgovornosti o svojoj odluci, donesemo zajedničku odluku o izlasku na izbore i da neprijatno iznenadimo Aleksandra Vučića od iduće nedelje", rekao je Živković.

Navodeći da će mnoge vanredne mere ostati i kada vanredno stanje bude ukinuto, Živković je rekao da se otvara pitanje nastavka izborne kampanje, pošto epidemiološka situacije nije dobra, nasuprot, ističe, onome što kaže vlast.

On je rekao i da datum izbora nije rezultat dogovora sa predstavncima stranaka, već je, prema njegovim rečima, Vučić sam doneo odluku o novom datumu.

Podsetio je i da je predlog Nove stranke, kako bi se rizik od zaraze sveo na minimum, bio kraj leta, odnosno 30. avgust.

Živković je kazao da bi do tada bilo dovoljno vremena da se proceni da li se nastavlja trend opadanja zaraženih, da se ljudi vrate normalnom životu i da se stvori atmosfera koja će „ličiti na normalnu".

XS
SM
MD
LG