Linkovi

Ričard Grenel ostaje specijalni izaslanik za Srbiju i Kosovo


Ričard Grenel simultano će obavljati tri funkcije
Ričard Grenel simultano će obavljati tri funkcije

Ambasador SAD u Nemačkoj i specijalni izaslanik predsednika SAD za Srbiju i Kosovo Ričard Grenel ostaće na tim funkcijama uprkos imenovanju na mesto v.d. direktora američkih nacionalnih obaveštajnih službi, potvrđeno je za Glas Amerike u njegovom kabinetu.

"Možemo da potvrdimo da će ambasador Grenel služiti i kao ambasador u Nemačkoj i specijalni izaslanik predsednika SAD za mirovne pregovore Srbije i Kosova i v.d. direktora nacionalnih obaveštajnih službi - simultano", naveo je za Glas Amerike Dik Kastin, portparol Ričarda Grenela.

Kastin, ipak, precizira da će Grenel biti na funkciji v.d. direktora nacionalnih obaveštajnih službi samo privremeno.

"Ističem da je ambasador Grenel odgovorio na zahtev predsednika Trampa da bude vršilac dužnosti direktora nacionalnih obaveštajnih službi na određeno vreme. Bela kuća će uskoro objaviti svoju nominaciju za mesto direktora nacionalnih obaveštajnih službi. Uzimajući to u obzir, ambasador Grenel će ostati na funkcijama ambasadora SAD u Nemačkoj i specijalnog izaslanika za Srbiju i Kosovo i 100 odsto je tome posvećen", naveo je Kastin za Glas Amerike.

Bela kuća je ranije saopštila da je predsednik Donald Tramp uveren da će Ričard Grenel nove dužnosti obavljati na najbolji mogući način.

“Ambasador Grenel posvećen je nepolitizovanom i nestranačkom pristupu u obavljanju funkcije šefa obaveštajnih službi – od čega zavisi naša bezbednost. Grenel je stekao višegodišnje iskustvo u obaveštajnoj zajednici obavljajući više funkcija – uključujuči i dužnost specijalnog izvestioca Bele kuće za pregovore Srbije i Kosova, ali i predstavnika SAD-a pred Ujedinjenim nacijama. Ambasadorska funkcija je Ričardu Grenelu potvrđena u Senatu aprila 2018. godine”, navedeno je u saopštenju Bele kuće.

Prethodno je američki predsednik Donald Tramp objavio da će Grenel postati novi vršilac dužnosti direktora američkih nacionalnih obaveštajnih službi.

"Zadovoljstvo mi je da objavim da će naš poštovani ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel postati vršilac dužnosti direktora nacionalnih obaveštajnih službi. Rik je predstavljao našu zemlju izuzetno dobro i radujem se što ću raditi sa njim. Zahvaljujem se Džou Megvajeru na odličnom poslu koji je obavljao i radujem se bliskoj saradnji sa njim, možda u drugom svojstvu unutar administracije", napisao je Tramp na društvenoj mreši Tviter.

Grenelu se prepisuje uspeh u dogovorima Beograda i Prištine da se uspostavi avionski i železnički saobraćaj.

XS
SM
MD
LG