Linkovi

Grenel: Lažna vest da su SAD otvorene za razmenu teritorija između Srbije i Kosova


Specijalni izaslanik američkog predsednika za mirovne pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel. (Foto: VOA)
Specijalni izaslanik američkog predsednika za mirovne pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel. (Foto: VOA)

Specijalni izaslanik predsednika SAD Ričard Grenel demantovao je u sredu vest da su Sjedinjene Američke Države i dalje otvorene za razmenu teritorija između Srbije i Kosova.

"Lažna vest. Nikada me niste zvali, niti mi pisali da biste me ovo pitali. Ja sam za ono o čemu su strane saglasne - fokusiran sam na ekonomski razvoj, ne na politiku", tvitovao je Grenel:

Američki izaslanik time je demantovao tekst EU obzervera u kome se kaže da SAD ne žele da isključe mogućnost razmene teritorija između Kosova i Srbije, uprkos tome što se Nemačka tome protivi.

Pod naslovom "SAD i dalje otvorene za plan o razmeni teritorija između Kosova i Srbije", taj briselski portal u utorak je objavio intervju sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, navodeći da on nije isključio mogućnost razmene teritorija između Srbije i Kosova.

"Na stranama je da odrede parametre dijaloga. Ono što mi podržavamo jeste da strane nađu način da se vrate za pregovarački sto, da stave na pregovarački sto sva važna pitanja i da nađu put ka normalizaciji odnosa. Voleli bismo da vidimo uzajamno priznanje Srbije i Kosova kao ishod tog procesa", rekao je Palmer za briselski portal na pitanje o planu razmene teritorija.

XS
SM
MD
LG