Linkovi

Beograd i Priština dogovorili obnavljanje železnice i autoputa


Specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova, Ričard Grenel i predsedsednik Aleksandar Vučić, Foto: Twitter
Specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova, Ričard Grenel i predsedsednik Aleksandar Vučić, Foto: Twitter

Predstavnici Srbije i Kosova potpisali su jutros u Minhenu izjavu o namerama za uspostavljanje železničke veze i autoputa Beograd-Priština. Ovom događaju prisustvovali su specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel, kao i predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Na Tviter nalogu američke ambasade u Berlinu objavljeno je da je ambasador Ričard Grenel "otvorio Minhensku bezbednosnu konferenciju istorijskim potpisivanjem sporazuma o železnici i auto-putu između Srbije i Kosova, posle prošlomesečnog sporazuma o obnovi direktnih letova između Beograda i Prištine".

U izjavi medijima, sam Grenel je podsetio da je već dogovorena avio-linija između Beograda i Prištine, i da su ovo sada dva nova dogovora:

"Pokušavam da se što je više moguće fokusiram na ekonomski razvoj, da se otvaraju nova radna mesta, i moram da kažem da su oba predsednika, od samog početka, saglasna da na tome treba da bude fokus. Zahvalan sam da smo uspeli da stignemo do ove tačke", istakao je Grenel.

Kada ljudima date posao i kad ljudima date nadu u budućnost, to zaista menja računicu, rekao je Grenel i objasnio da su značaj ovog posla radna mesta:

"To smo želeli da učinimo, da unesemo malo energije, uzbuđenja u ovaj dijalog sa aspekta ne sagledavanja političkih pitanja, već kako da stvorite ekonomsku zonu koja će biti od koristi ljudima", rekao je Grenel u Berlinu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naglasio da pregovori sa Prištinom "nisu bili laki", da je potpisani sporazumi "od velikog značaja", kao i da se nada da će inicijativa američke administracije "obezbediti bolju budućnost, stabilizaciju regiona i osigurati mir".

Potpisivanje izjave o namerama za uspostavljanje železničke veze i autoputa, Foto: Twitter Beograd-Priština na sast
Potpisivanje izjave o namerama za uspostavljanje železničke veze i autoputa, Foto: Twitter Beograd-Priština na sast

"To je veoma važno zbog Srba koji žive u Gračanici, Kosovskom pomoravlju i Sirinićkoj župi", napisao je Vučić na svom instagram nalogu posle potpisivanja izjave o namerama za uspostavljanje železničkog koridora Beograd - Priština i izjave o nameri za završetak izgradnje autoputa Beograd - Priština.

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je da veruje da će konačni mirovni sporazum sa Srbijom biti potpisan do kraja godine.

On je istakao da je današnji sporazum o železnicama i autoputu "najbolja poruka da će u region biti mira, ekonomskog razvoja i novih radnih mesta i to ne samo na Kosovu i Srbiji, već u celom Zapadnom Balkanu".

XS
SM
MD
LG