Linkovi

Grenel razgovarao sa Tačijem i Vučićem u Minhenu: U petak sporazum o železnici


Ričard Grenel sa Hašimom Tačijem i Aleksandrom Vučićem (Foto: @buducnostsrbijeav i @HashimThaciRKS)
Ričard Grenel sa Hašimom Tačijem i Aleksandrom Vučićem (Foto: @buducnostsrbijeav i @HashimThaciRKS)

Ambasador Ričard Grenel, izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine, razgovarao je u Minhenu sa predsednicima Kosova i Srbije Hašimom Tačijem i Aleksandrom Vučićem.

Nakon razgovora sa Grenelom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će Beograd i Priština u petak potpisati okvirni sporazum o uspostavljanju železničke linije.

"Sporazum će sa srpske strane potpisati (direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo) Marko Đurić. To je za nas od izuzetnog značaja, jer ako uspostavimo i avio i železničku liniju i saobraćaj autoputem, to znači slobodni protok ljudi, roba i usluga", rekao je Vučić u Minhenu, uoči početka Bezbednosne konferencije – objavio je albanski servis Glasa Amerike.

Nakon susreta sa Vučićem, ambasador Grenel se na marginama Minhenske bezbednosne konferencije koja okuplja političke i vojne lidere iz svih krajeva sveta, sastao i sa kosovskim predsednikom Tačijem.

On je novinarima posle razgovora sa američkim diplomatom rekao da će, nakon dogovora o direktnoj avionskoj liniji između Prištine i Beograd, biti novih sporazuma.

"Angažujemo se oko železničkog saobraćaja između Kosova i Srbije", izjavio je predsednik Kosova nakon susreta sa Ričardom Grenelom u Minhenu.

Na pitanje da li će Kosovo ukinuti carine od sto odsto, koje je bivša kosovska vlada predvođena Ramušom Haradinajem uvela na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, Tači je odgovorio da veruje da će u narednom periodu Kosovo doneti odgovorne odluke koje će, kako je ukazao, olakšati, a ne otežati dijalog.

Vučić i Tači glavni su pregovarači u dijalogu Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, kojima posreduje Evropska unija. Razgovori dve strane blokirani su od momenta kada su kosovske vlasti uvele carine, novembra 2018, a taj potez obrazložen je kao kontramera zbog međunarodne inicijative srpskih vlasti za povlačenjem​ priznanja nezavisnosti Kosova i ometanjem članstva u organizacijama poput INTERPOL-a i UNICEF-a.

Blokada je delimično probijena značajnijim angažmanom Sjedinjenih Država, odnosno ambasadora Ričarda Grenela i Roberta O’Brajena, savetnika američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, koji su posredovali načelnim dogovorima koje su Srbija i Kosovo postigli o uspostavljanju aviolinije između Beograda i Prištine, kao i železničkoj saradnji dve strane.

Ričard Grenel je tokom januara boravio u posetama Beogradu i Prištini – nakon čega je usledio i dolazak Žosepa Borelja, novog visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, čija je prethodnica Federika Mogerini posredovala u razgovorima dve strane.

Dijalog Beograda i Prištine trebalo bi da rezultira sveobuhvatnim sporazumom o normaliziciji odnosa, nekada ratom sukobljenih strana, što bi trebalo da doprinese i iskoraku u njihovim aspiracijama za članstvo u Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG