Linkovi

Federalni sudija naredio da se okonča program za mlade imigrante


ARHIVA - Delegacija apeluje na Demokratsku partiju da sačuva program Odložena akcija za novopridošle u detinjstvu, ispred kancelarije senatorke Dajen Fajnstajn u Los Anđelesu 3. januara 2018.
ARHIVA - Delegacija apeluje na Demokratsku partiju da sačuva program Odložena akcija za novopridošle u detinjstvu, ispred kancelarije senatorke Dajen Fajnstajn u Los Anđelesu 3. januara 2018.

Federalni sudija u Teksasu u petak je naredio okončanje programa iz vremena administracije bivšeg predsednika Obame, koji je sprečavao deportaciju nekih imigranata koji su dovedeni u SAD kao deca.

Sudija Endru Henen presudio je u korist Teksasa i još osam konzervativnih država koje su podnele tužbe da bi se zaustavio program nazvan Odložena akcija za novopridošle u detinjstvu, poznat po skraćenici DAKA - koji je pružao ograničenu zaštitu od deportacije oko 650.000 ljudi.

Oni koji su već prijavljeni u program neće izgubiti zaštitu ali je Hanen zabranio obradu novih aplikacija.

Odlukom federalnog suda, predsednik Džo Bajden, koji je tokom predizborne kampanje obećao će sačuvati program ili uvesti nešto slično njemu, sada ima vrlo ograničene mogućnosti za neku nesporednu akciju. To je druga presuda nekog federalnog sudije u Teksasu kojom su zaustavljeni Bajdenovi planovi za imigraciju, nakon što je sud zabranio primenu Bajdenove uredbe o odlaganju većine deportacija na 100 dana.

Predsednik Bajden je predložio zakon kojim bi se pružio put ka državljanstvu oko 11 miliona ljudi koliko se procenjuje da žive u SAD bez potrebnih dokumenata. Takođe je naredio federalnim agencijama da pokušaju da sačuvaju program.

Pristalice programa DAKA, od kojih su se neki obratili sudiji Henenu sa zahtevom da sačuva program, izjavili su da je neophodno da Kongres usvoji zakon kojim bi se trajno rešio njihov status. Henen je izjavio da Kongres mora da raguje ukoliko SAD žele da pruže zaštitu programa DAKA useljenicima poznatim pod imenom "sanjari".

Države koje su podnele tužbu tvrdile su da bivši predsednik Barak Obama 2012. nije imao ovlašćenje da formira program DAKA jer se njime zaobišao Kongres. Države su takođe tvrdile da program iscrpljuje njihove obrazovne i zdravstvene resurse.

Džirajut Lativongskom i još petoro korisnika programa DAKA sastali su se sa predsednikom Džozefom Bajdenom 14. maja 2021.
Džirajut Lativongskom i još petoro korisnika programa DAKA sastali su se sa predsednikom Džozefom Bajdenom 14. maja 2021.

Pored Teksasa, tužbe su podnele Alabama, Arkanzas, Kanzas, Luizijana, Misisipi, Nebraska, Južna Karolina i Zapadna Virdžinija - države koje su u tom trenutku imale republikanske guvernere ili sekretare za pravosuđe.

Meksičko-američki fond za pravnu odbranu i obrazovanje kao i kancelarija državnog tužuioca Nju Džersija, koji su branili program u ime grupe korisnika DAKA-e, tvrdili su da je Obama imao ovlašćenje da uvede program, te da države nemaju osnove za tužbu jer nisu pretrpele nikakvu štetu zbog programa.

Dok se DAKA često opisuje kao program za mlade imigrante, mnogi njegovi korisnici žive u SAD već deset godina ili duže, nakon što su dovedeni u zemlju bez dozvole, ili su ostali i posle isteka viza. Liberalni Centar za američki napredak kaže da oko 254.000 dece u Americi ima bar jednog roditelja koji se oslanja na zaštite programa DAKA. Neki od njegovih korisnika već imaju i unuke.

Vrhovni sud je ranije presudio da je pokušaj bivšeg predsednika Donalda Trampa da okonča DAKA program 2017 - bio nezakonit. Sudija iz Njujorka u decembru je naredio Trampovoj administraciji da ponovo uspostavi program koji je uveo Obama.

XS
SM
MD
LG