Linkovi

Rok se približava, ali ne i sporazum o imigracionoj reformi u Kongresu


Američki predsednik je u obraćanju Kongresu ranije ove nedelje tokom govora o stanju nacije poručio zakonodavcima da je vreme da se američka imigraciona politika uvede u 21. vek. Međutim njegov plan sa četiri stuba, naišao je na kritike obe stranke.

Zid na granici ... nekada najveća prepreka između demokrata i republikanaca, sada je najmanja briga zakonodavaca, koji pregovaraju o značajnim promenama imigracionog sistema zemlje.

Predsednik je jasno izneo svoje prioritete.

“Moja dužnost, i sveta dužnost svakog izabranog zvaničnika u ovoj sali je da štite Amerikance – da zaštite njihovu sigurnost, njihove porodice, njihove zajednice i pravo na Američki san. Jer Amerikanci su takođe ‘Sanjari’“, poručio je Tramp.

Džo Kenedi, demokratski kongresmen
Džo Kenedi, demokratski kongresmen

Demokrate su jasno stavili do znanja da Sanjari – odnosno neprijavljeni imigranti koji su u Ameriku došli kao deca – neće biti zaboravljeni.

“Za sve ‘Sanjare’ koji večeras gledaju TV, biću jasan: Ustedes son parte de nuestra historia. Vamos a luchar por ustedes y no nos vamos alejar. Vi ste deo naše istorije. Borićemo se za vas. Nećemo otići od vas“, rekao je Džo Kenedi, demokratski kongresmen.

Demokrate odbijaju Trampov predlog o trajnom ukidanju lutrije za zelenu kartu i imigracionih programa za članove porodice.

“Sjedinjene Države su postale najsnažnija i najuticajnija nacija na Zemlji sa takvom imigracionom politikom. Jedan od razloga što se ljudima dopušta da podnesu zahtev da im se pridruže članovi porodice, je to što je veća verovatnoća da će biti uspešni ako su svi zajedno, i da se neće oslanjati na socijalnu pomoć”, objašnjava Hoakin Kastro, demokratski kongresmen.

Trampovi tvitovi i njegova nepredvidivost otežavaju posao demokratama koji možda i žele da sklope dogovor.

“Iznova i iznova, slušamo šta govori uveče i onda ujutru vidimo tvit u kojem kaže nešto drugo. Ali ako nam predsednik dozvoli da radimo svoj posao u Senatu Sjedinjenih Država, verujem da možemo da dodjemo do dvostranačkog predloga”, ističe demokratski senator Ben Kardin.

Na republikanskoj strani, konzervativniji članovi stranke ne žele da se “Sanjarima” da američko državljanstvo.

“O vladavini prava ne može da se pregovara. Amnestija je pomilovanje za kršenje imigracionog zakona i nagrada za krajnji cilj njihovog zločina”, oštro osuđuje republikanski kongresmen Stiv King.

Takav stav ipak ne zauzimaju umereniji republikanci koji žele da pronađu rešenje za “Sanjare”.

“Milion i 800 hiljada ljudi na putu ka državljanstvu – to je pozitivno. Obzbeđenje granica mora da bude uključeno. Ako ukinete lutriju za zelenu kratu, ako pričate o lančanoj migraciji - to proširuje diskusiju i otežava posao postizanja sporazuma”, kaže republikanski senator Džef Flejk.

Komplikovani niz zahteva sumirao je i sam predsednik.

“Fer kompromis – onaj gde niko ne dobija ono što želi, ali gde će naša zemlja dobiti ključne reforme koje su joj potrebne”, poručio je Tramp.

Reforme za koje se zakonodavci nadaju da će biti usvojene pre idućeg roka za odobrenje finansiranja federalne vlade u četvrtak 8. februara.

XS
SM
MD
LG