Linkovi

Predstavnički dom traži kompromis o budžetu


Vođa demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi održala je osmočasovni govor pozivajući na glasanje o mladim imigrantima.
Vođa demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi održala je osmočasovni govor pozivajući na glasanje o mladim imigrantima.

Američka vlada mogla bi da bude zatvorena u ponoć ako članovi Predstavničkog doma Kongresa ne prevaziđu nesuglasice u pogledu imigracije i ne postignu dogovor o budžetu.

Senatski lideri u sredu su sklopili dvostranački dogovor kojim bi se nastavilo finansiranje federalne vlade na dve godine ali se njime ne rešavaju sporna imigraciona pitanja. Vođa republikanske većine u Senatu, Mič Mekonel, izjavio je da niko ne kaže da je taj sporazum savršen ali je naglasio da su senatori “vredno radili da pronađu zajedničke tačke i da su bili usredsređeni na svoju službu američkom narodu.” On je rekao da dvostranački sporazum pre svega ukida rezove sekvestra, prinudnog i automatskog smanjenja budžeta, koji su prema njegovim rečima “osakatili oružane snage zemlje i ugrozili nacionalni bezbednost.”

Međutim, biće teže da se u Predstavničkom domu pronađe kompromis. Liderka demokratske manjine Nensi Pelosi održala je maratonski, osmočasovni govor u Predstavničkom domu, što je izgledalo kao protest, a zatim objavila da neće podržati dogovor o budžetu ukoliko se predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan ne obaveže da će izneti na predlog glasanje o sudbini korisnika programa DACA, za imigrante dovedene u zemlju u detinjstvu.

“Nema ničeg stranačkog ili političkog u zaštiti “sanjara”. Ako se zakon o njima iznese na dnevni red, bio bi istog trenutka usvojen uz snažnu dvostranačku podršku i želim da odam priznanje svojih republikanskim kolegama na hrabrosti što govore o ovome. Pa ipak, naši sanjari sada vise u vakuumu dok ih nadvija oblak straha I neizvesnosti. Republikanski moralni kukavičluk mora da prestane”, poručila je Pelosi.

Još nije izvesno da li će u Predstavničkom domu moći da se postigne kompatibilan dovstranački dogovor o budžetu pre nego što u ponoć istekne rok za nastavak finansiranja rada vlade. Predsednik Tramp je nagovestio da podržava senatski dogovor koji uljučuje povećanje izdvajanja za odbranu, dan pošto je delovalo da podstiče zakonodavce da dozvole zatvaranje vlade.

XS
SM
MD
LG