Linkovi

Proširena lista imigranata suočenih s deportacijom


Hapšenje stranih državljana u SAD - snimci Američke službe za imigraciju i carinu
Hapšenje stranih državljana u SAD - snimci Američke službe za imigraciju i carinu

Sekretarijat za unutrašnju bezbednost objavio je dva nova memoranduma o primeni izvršnih uredbi predsednika Donalda Trampa koje se odnose na zaustavljanje ilegalne imigracije i deportovanje ilegalnih imigranata iz SAD.

Dokumentima koja je u utorak objavio sekretar za unutrašnju bezbednost Džon Keli proširuje se prioritetna lista imigranata koji su suočeni sa neposrednim “uklanjanjem” iz zemlje, iznosi u kratkim crtama plan o zapošljavanju hiljada agenata za sprovođenje imigracionih zakona, a lokalnim vlastima dodeljuju ovlašćenja da se ponašaju kao imigracione vlasti prilikom primene imigracionih zakona. Memorandumi, čiji je sadržaj procurio u medije u petak, sadrže samo jedan izuzetak – imigrante koji su došli u SAD kao deca i zaštićeni su programom DACA (Odložena akcija za pridošle u detinjstvu) koji je uspostavio bivši predsednik Barak Obama.

Oko 750.000 nedokumentovanih imigranata koji su došli u SAD u ranom uzrastu – poznati pod nadimkom “sanjari” – zavisi od tog programa da bi živeli i radili u SAD bez straha od deportacije. Tramp je na konferenciji za novinare prošle nedelje rekao da planira da pristupi programu DACA "imajući srce" i nazvao je tu temu “veoma teškom.” Današnji memorandumi su direktna interpretacija imigracionih izvršnih uredbi koje je 25. Januara potpisao predsednik Tramp.

Kelijeva direktiva o patrolama na granici fokusira se na predloženi zid na američko-meksičkoj granici kao “neopohodno sredstvo” da bi se odvratio i sprečio ilegalni ulazak imigranata.

Aktivisti za prava imigranata kažu da će nova imigraciona politika Trampove administracije naneti patnje milionima imigrantskih porodica širom zemlje. “Doslovno svaki immigrant je sada prioritet za hapšenje i deportaciju. Broj imigracionih i pograničnih agenta će se dramatično uvećati a ovlašćenja za rad će im biti neograničena”, saopštila je Džoen Lin, savetnik Američke unije za građanske slobode.

“Državne i lokalne agencije za sprovođenje zakona, uključujući one sa prošlošću rasnog profilisanja i policijske brutalnosti, sada se podstiču da postanu imigracioni agenti”, kaže Lin.

Memorandumi Sekretarijata za unutrašnju bezbednost se razliku od Trampove nove izvršne uredbe o zabrani putovanja državljana sedam većinski muslimanskih zemalja. Prvobitnu uredbu blokirali su federalni sudovi a očekuje se da se ove nedelje objavi uredba sa novim sadržajem.

XS
SM
MD
LG