Linkovi

Demokrate: Trampov plan za imigrante "bezdušan"


Predsednik SAD Donald Tramp tokom govora o Stanju nacije
Predsednik SAD Donald Tramp tokom govora o Stanju nacije

Predsednik Donald Tramp posvetio je veliki deo svog govora o stanju nacije problemu imigracije i reformi koju želi da vidi. Svoj plan, koji se sastoji iz četiri dela, nazvao je „bezbednim, modernim i zakonitim imigracionim sistemom“, dok su demokrate ocenile Trampov govor o imigraciji kao „uvredljiv“ i „bezdušan“.

Prvi deo plana podrazumeva put do državljanstva za skoro dva miliona imigranata koji su u SAD dovedeni ilegalno, kao deca. Skoro 800 hiljada bilo je zaštićeno programom DACA, koji im je omogućavao da žive I rade legalno. Ali, Tramp je prošle godine naložio okončanje tog programa I dao Kongresu rok do početka marta da donese permanentno rešenje za takozvane “sanjare”.

U obrazloženju željenih reformi, Tramp je istakao da će se fokusirati na “interese američkih radnika I američkih porodica”.

Ta izjava je izazvala reakcije Trampovih kritičara, uključujući liderku demokrata u Predstavničkom domu Kongresa Nensi Pelosi, koja je na Tviteru napisala da su “sanjari takođe Amerikanci”.

Demokratski kongresmen Džo Kenedi, koji je posle Trampa održao govor, podržao je mlade imigrante.

“Vi ste deo naše priče, borićemo se za vas I nećemo vas napustiti.”

Tramp je rekao da će zatražiti podršku I republikanaca I demokrata za imigracionu refornu. Njegov plan uključuje I povećanje obezbeđenja na granici, zid na granici sa Meksikom, okončanje lutrije za zelenu kartu I okončanje takozvane “lančane migracije”, odnosno mogućnost spajanja porodica samo u slučaju supružnika I maloletne dece.

XS
SM
MD
LG