Linkovi

Tramp ukida Obaminu zaštitu mladih imigranata od deportacije


Pristalice programa DACA demonstriraju u centru Los Anđelesa 4. septembra 2017.
Pristalice programa DACA demonstriraju u centru Los Anđelesa 4. septembra 2017.

Administracija predsednika Trampa planira da postepeno ukine program koji je 800.000 mladih nedokumentovanih imigranata štitio od deporartacije, ali je dala Kongresu rok od šest meseci da reaguje ako želi da im omogući da nastave da žive u SAD godinama pošto su ih roditelji ilegalno doveli u zemlju. Program “Odložena akcija za pridošle u detinjstvu”, DACA, bio je uveden 2012. uredbom predsednika Obame.

Bivši predsednik kritikovao je odluku Trampove administracije kao "okrutnu", navodeći da ona "nije pravno neophodna". "To je politička odluka i moralno pitanje", ocenio je Obama u poruci na Fejsbuku. On je rekao da je reč o ljudima koji žele da započnu nove biznise, rade u laboratorijama, služe u vojsci i na druge načine doprinose Americi.

Predsednik Tramp poslao je pred kamere svog sekretara za pravosuđe Džefa Sešnsa da objavi kontroverznu promenu politike.

“Došao sam da objavim da se program poznat pod nazivom DACA, koji je uveden pod Obaminom administracijom – ukida”, naveo je Sešns.

Predsednik Tramp je u kasnije objavljenom saopštenju naveo da mu nije drago što se deca, od kojih su većina sada odrasli ljudi, kažnjavaju zbog postupaka svojih roditelja. Međutim, moramo da razumemo da smo mi zemlja mogućnosti zato što smo zemlja zakona, dodao je predsednik. Sekretar Sešns poručio je da je neophodno ograničiti broj imigranata.

“Da bismo imali zakoniti sistem imigracije koji služi nacionalnom interesu, ne možemo da dozvolimo svima koji žele da dođu ovde. Vrlo je jednostavno.”

Program je omogućavao mladim ljudima, koji su došli uglavnom iz Meksika i zemalja centralne Amerike, da rade i studiraju u SAD i služe u američkoj vojsci. Nedokumentovani imigranti, koji se zajednički nazivaju “sanjari”, proveli su veći deo života u SAD ali bi mogli da počevši od marta iduće godine budu deportovani u rodne zemlje ako Kongres pravno ne blokira njihovu deportaciju.

“Ovde sam odrasla, tu sam stekla prijatelje. Ne želimo da nas posmatraju kao “sanjare”, već samo kao ljudska bića”, izjavila je imigrantkinja Valija Galisija.

Predsednik Tramp poručio je preko Tvitera Kongresu – “Radite svoj posao – DACA”.

Mali protest zbog Trampove odluke održan je ispred Bele kuće kao i Trampove kule u Njujorku, a demonstracije su započele i u nekoliko drugih gradova širom SAD, uključujući Denver i Filadelfiju.

XS
SM
MD
LG