Linkovi

Vrhovni sud sprečio Trampov pokušaj da ukine program za zaštitu mladih imigranata


Protesti pristalica programa DACA ispred Vrhovnog suda (arhiva)
Protesti pristalica programa DACA ispred Vrhovnog suda (arhiva)

Vrhovni sud SAD u četvrtak je blokirao napore administracije predsednika Donalda Trampa da ukine pravnu zaštitu za oko 650 hiljada mladih imigranata koji su u Ameriku dovedeni ilegalno kao deca.

Presudom, koju je podržalo 5 od 9 sudija, zadat je veliki udarac oštroj imigracionoj politici američkog lidera u izbornoj godini, ocenile su agencije Rojters i Asošijeted pres. Mladi imigranti, poznati kao "sanjari", posle odluke suda i dalje će biti zaštićeni od deportacije, a zadržaće i pravo da rade u Americi.

Sudije su odbacile argumente administracije da je osmogodišnji program pod nazivom "Odložena akcija za pridošle u detinjstvu" skraćeno DACA, nelegalan i da sudovi ne mogu preispituju odluku Bele kuće da se okonča.

Program DACA, uveden za vreme administracije predsednika Baraka Obame, pružio je pravnu zaštitu i dozvole za rad stotinama hiljada imigranata koje su roditelji ilegalno doveli u SAD.

Glavni sudija Vrhovnog suda Džon Roberts, koji se pridružio mišljenju četvoro liberalnih sudija, napisao je u obrazloženju da administracija nije na ispravan način pokušavala da okonča program i da su njeni potezi bili "proizvoljni".

“Ne odlučujemo o tome da li program DACA ili njegovo ukidanje predstavljaju razumnu politiku. Mi samo razmatramo pitanje da li je agencija ispoštovala proceduralni zahtjev da pruži racionalno objašenjenje za svoj potez", napisao je Roberts.

Presudom se Trampova administracija ne sprečava da pokuša ponovo da okonča program. Međutim, malo je verovatno da će to moći da uradi pre predsedničkih izbora 3. novembra.

Četvoro preostalih konzervativnih sudija nije se saglasilo sa današnjom odlukom. Među njima su i dvojica sudija koje je Tramp imenovao, Nil Gorsač i Bret Kavano. Sudija Klerens Tomas napisao je da je program DACA bio nelegalan od trenutka kada je uveden pod Obaminom administracijom 2012. godine i da je presuda "pokušaj da se izbegne politički kontroverzna ali pravno ispravna odluka".

Korisnici tog programa pozdravili su odluku Vrhovnog suda.

“Nastavićemo da živimo svoje živote, da radimo, da budemo aktivisti", rekao je Sesar Espinosa, koji se nalazi na čelu grupe za zaštitu prava imigranata iz Hjustona.

Odluku je pozdravio i lider demokrata u Senatu Čak Šumer.

"Plakao sam od sreće. saosjećam se sa tom decom, porodicama, kao i cela Amerika", poručio je Šumer u govoru u Senatu.

Presuda u četvrtak je druga ove nedelje donesena protiv Trampove administracije nakon odluke u ponedeljak da federalni zakoni o zapošljavanju zabranjuju diskriminaciju LGBTQ radnika.

"Ove užasne i politički obojene odluke Vrhovnog suda su pucanj u lice ljudi koji su ponosni što se zovu republikanci ili konzervativci", tvitovao je Tramp.

U drugom tvitu je napisao: "Da li imate utisak da me Vrhovni sud ne voli?".

Na Tviteru je naveo da je potrebno i pravno rešenje za pitanje takozvanih sanjara.

"Vrhovni sud nije bio spreman da nam da rešenje, zbog čega sada moramo ponovo da započeno taj proces", naveo je predsednik Tramp.

Trampova administracija tvrdila je da je Obama prekoračio ustavna ovlašćenja kada je zaobišao Kongres i uredbom naložio pokretanje DACA-e.

Međutim, niz država, korisnici programa i grupe za građanska prava podnele su tužbu da bi sprečile administraciju da ukine program, koji je ostao na snazi posle presuda nižih sudova u Njujorku, Kaliforniji i prestonici Vašingtonu.

Glavni sudija Vrhovnog suda takođe je bio odlučujući glas prošle godine kada je Trampova administracija sprečena da u formular o popisu stanovništva za 2020. ubaci i pitanje o državljanstvu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG