Linkovi

Njujork i Kalifornija: Vakcinacija ili nedeljno testiranje za zaposlene u javnom sektoru


Uprkos tome što vakcinacija nije obavezna i nijedan zaposleni neće biti primoran da se vakciniše, zvaničnici veruju da će nelagodnost zbog nedeljnih testiranja uposlene u javnom sektoru navesti da se vakcinišu. (Foto: REUTERS/Hannah Beier)
Uprkos tome što vakcinacija nije obavezna i nijedan zaposleni neće biti primoran da se vakciniše, zvaničnici veruju da će nelagodnost zbog nedeljnih testiranja uposlene u javnom sektoru navesti da se vakcinišu. (Foto: REUTERS/Hannah Beier)

Grad Njujork i savezna država Kalifornija tražiće od svih zaposlenih u javnom sektoru, uključujući nastavnike i policajce – da se vakcinišu protiv koronavirusa do sredine septembra.

U protivnom biće potrebno da se testiraju na Kovid 19 na nedeljnom nivou, najavili su odvojeno gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio i guverner Kalifornije Gevin Njusom..

Procenjuje se da bi to moglo obuhvatiti oko 340.000 zaposlenih u javnoj administraciji Njujorka i oko 246.000 zaposlenih u državnoj upravi Kalifornije.

Uprkos tome što vakcinacija nije obavezna i nijedan zaposleni neće biti primoran da se vakciniše, zvaničnici veruju da će nelagodnost zbog nedeljnih testiranja uposlene u javnom sektoru navesti da se vakcinišu.

Svrha je oporavak. To nam je potrebno da bismo povratili grad, da građani budu bezbedni”, rekao je de Blazio.

Rok za vakcinaciju je 13. septembar - kada u gradu Njujorku počinju da rade škole. Istovremeno, gradonačelnik de Blazio poručio je da očekuje da će učenici u klupama provoditi čitav školski dan.

Grad se na povlačenje takvog poteza odlučio usled porasta broja slučajeva koronavirusa podstaknutih zaraznom delta varijantom. Od kraja juna, dnevni prosek novoobolelih povećan je za više od 300 odsto, javio je Asošijeted pres.

Protekle sedmice grad Njujork najavio je da će uvesti vakcinaciju ili nedeljno testiranje za zaposlene u bolničkom sistemu.

U međuvremenu, Sekretarijat za pitanja veterana postao je prva federalna agencija koja je najavila obaveznu vakcinaciju zaposlenih.

Fauči upozorio da SAD idu u pogrešnom smeru

Doktor Entoni Fauči, najpoznatiji stručnjak u SAD za zarazne bolesti, upozorio je da ponovo rastu brojevi obolelih od koronavirusa, posebno u nim delovima zemlje gde nema vakcinisanih i delta soj se brzo širi.

"Idemo u pogrešnom smeru. 50 odsto stanovnika ove zemlje nije vakcinsano i to je problem", kazao je Fauči za CNN.

"Dovodimo sami sebe u opasnost", upozorio je lekar koji je i glavni medicinski savetnik predsednika Džoa Bajdena.

Zbog rasta broja zaraženih i širenja delta soja, iz Bele kuće je najavljeno da će ostati na snazi restrikcije na dolazak putnika iz inostranstva.

U Americi je daleko manje hospitalizovanih i umrlih od Kovida 19 nego prošle zime, ali se broj novozaraženih povećava - pogotovo tamo gde je veliki otpor prema vakcinaciji.

U SAD je u subotu zabeležena 51 hiljada novozaraženih, što je povećanje od 172 odsto u odnosu na protekle dve nedelje, a dnevno umire oko 250 ljudi.

Prema zvaničnim podacima, kompletno je vakcinisano više od 162 miliona Amerikanaca, što je oko 49 odsto populacije i skoro 60 oddsto odraslih.

Ali, ankete pokazuju da skoro 80 onih koji nisu vakcinisani kažu da neće primiti vakcinu ni pod jednim uslovom.

Mnogi konzervativni političari, koji su ranije bili izričito protiv vakcinacije ili govorili da je to stvar ličnog izbora, sada govore u prilog vakcinama.

Republikaska guvernerka Alabame Kej Ajvi rekla je da nevakcinisani "biraju loš način života", a republikanski guverner Arkanzasa Asa Hačinson sada poziva ljude da se vakcinišu, iako ta država ima jednu od najmanjih stopa vakcinisanih u SAD.

"To su crvene lampice. Ali, otpor vakcinaciji je sve tvrđi", kazao je za CNN, ali i dodao da misli da treba raditi na tome da se ljudi ubede u suprotno.

Doktor Fauči kaže da vakcinsani imaju visok stepen zaštite od delta soja koronavirusa, ali tempo vakcinacije u SAD je, od aprila, opao za više od 80 odsto.

Neki gradovi, poput Los Anđelesa i Sent Luisa, uveli su ponovnu obavezu nošenja maski u zatvorenom prostoru - bez obzira na to da li je neko vakcinisan.

XS
SM
MD
LG