Linkovi

Neobične Letnje olimpijske igre, pod senkom pandemije, otvorene u Tokiju


Ceremonija otvaranja Letnjih olimpijskih igara u Tokiju, 23. jula 2021.
Ceremonija otvaranja Letnjih olimpijskih igara u Tokiju, 23. jula 2021.

Nakon jednogodišnjeg odlaganja zbog pandemije, Olimpijske igre u Tokiju formalno su otvorene u petak - vatrometom i koreografijom osmišljenom za televiziju, na skoro praznom stadionu. Olimpijski plamen upalila je japanska globalna teniska zvezda Naomi Osaka.

Događaj je održan pred desetinama hiljada praznih mesta na olimpijskom stadionu u Tokiju, a prisustvovalo je samo oko 900 zvaničnika zbog mera sprečavanja širenja Kovida 19. Ceremonija otvaranja, nazvana "Ujedinjeni emocijama", bila je živopisna ali neobično prigušena, u skladu sa pandemijskim okolnostima u kojima se igre održavaju.

Sportisti, od kojih je velika većina nosila maske, prošla je u paradi kroz sablasno tihi Nacionalni stadion gde su zastave timova, po prvi put, zajedno nosili muškarci i žene, a kanadska delegacija marširala sa bedževima sa dugom na uniformama, u znak podrške LGBTQ zajednici.

Olimpijska baklja je nošena kroz stadion i prenošena između olimpijskih prvaka do bejzbol legendi, a nosili su je takođe jedan lekar, medicinska sestra, Paraolimpija i deca iz delova Japana teško pogođenih zemljotresom i cunamijem u martu 2011. Plamen je konačno predat Osaki, 23-godišnjoj šampionki koja je ćerka Japanke i Haićanina, i simbol promena i raznovrsnosti koja raste u nekada etnički homogenoj zemlji.

Organizatori su uputli tradicionalnu poruku mira dok su svetske pop zvezde pevale pesmu Džona Lenona i Joko Ono "Imagine" dok su dronovi formirali oblik olimpijskog znaka na nebu iznad stadiona a onda ga pretvorili u oblik planete Zemlje. Na otvaranju je odata i počast zdravstvenim radnicima u borbi protiv pandemije.

Bez uobičajene energije publike, Olimpijske igre su započele dok u velikom delu zemlje domaćina postoji neverica i tinja bes zbog njihovog održavanja, ali uz nadu organizatora da će uzbuđenje sportskih takmičenja biti jače od masovnog protivljenja održavanju igara.

“Danas je trenutak nade. Da, veoma je drugačije od onoga što smo zamišljali", rekao je predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah. "Ali hajde da slavimo ovaj trenutak jer smo konačno ovde, svi zajedno."

“To osećanje zajedništva - to je svetlo na kraju mračnog tunela pandemije", objavio je Bah.

Počast izraelskom timu iz 1972.

Na ceremoniji otvaranja, minutom ćutanja odata je pošta članovima izraelskog tima sa Olimpijskih igara u Minhenu 1972. koje su ubili palestinski napadači. To je prvi put u 49 godina da je ubijenim Izraealcima odata pošta na takav način na samim Igrama.

Rođaci žrtava i vlada Izraela pozdravili su taj gest. Porodie 11 ubijenih sportista odavno su tražile od Međunarodnog olimpijskog komiteta da na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara održe minut ćutanja ali je skoro pola veka taj zahtev bio odbijan.

"Mi, olimpijska zajednica, takođe se sećamo svih Olimpijaca i članova naše zajednice koji su nas nažalost napustili, a posebno se sećamo onih koji su izgubili život za vreme Olimpijskih igara", rekao je voditelj za vreme ceremonije.

"Jedna grupa i dalje zauzima veliko mesto u našim uspomenama i predstavlja sve koje smo izgubili na igrama - članovi izraelske delegacije na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972." dodao je voditelj dok se stadion zamračio, dok su delovi arene osvetljeni nežnim, plavim svetlom.

5. septembra 1972. palestinski napadači, članovi grupe "Crni septembar", oteli su članove izraelskog tima u slabo čuvanom olimpijskom selu. U roku od 24 sata, 11 Izraelaa, petoro palestinaca i nemački policajac su poginuli za vreme policijske akcije oslobađanja talaca.

"Potrebno je najmanje jedan metar, a možda i dva metra društvene distane, a oni će morati neprestano da nose maske", rekao je Hidemasa Nakamura, zvaničnik organizacionog odbora za Tokio 2020.

Japanska javnost se široko protivi održavanju Igara, plašeći se da će one pogoršati ionako pogoršanu pandemijsku situaciju Japana.

Tokio je u četvrtak izvestio o skoro 2.000 novih infekcija Kovidom 19, što je šestomesečni rekord za grad koji je već u vanrednom stanju.

U glavnom gradu, razgledanje javnih površina je otkazano. Baraovima je naloženo da ne služe alkohol. Olimpijska baklja, simbol Olimpijskih igara, zamenjena je svečanim ceremonijalnim osvetljenjem.

Do sada je 87 osoba koje su u vezi sa Olimpijskim igrama imalo pozitivan test na virus. To uključuje nekoliko sportista, čiji su olimpijski snovi time presečeni. Ipak, organizatori su umanjili strah od izbijanja klaster infekcije u olimpijskom selu.

"Ne postoji nijedno mesto koje nema slučajeva virusa. To je nemoguće. Stoga će se pojaviti neki slučajevi. Ono što je važno je sposobnost da se brzo identifikuju i izoluju pozitivni slučajevi i verujemo da se to dobro primenjuje da bi se održale bezbedne Igre", rekao je Nakamura.

Iako naizgled svake Olimpijske igre izazivaju nezadovoljstvo javnosti, Igre u Tokiju vođene su impresivnim brojem negativnih naslova.

Pored strahova od Kovida 19, Igre su takođe znatno probile budžet. Ranije ove godine, šef tokijskog organizacionog odbora podneo je ostavku nakon negodovanja zbog njegovih komentara da žene previše govore.

Ove nedelje, direktor ceremonije otvaranja, Kentaro Kobajaši, otpušten je nakon što su se pojavile snimke na kojima se ruga holokaustu u komičnom skeču iz 1998. godine.

Igre su toliko toksične da se glavni sponzori povlače. Ranije ove nedelje, Tojota, jedan od najprepoznatljivijih japanskih brendova, najavila je da neće puštati TV reklame povezane sa Olimpijskim igrama u Japanu i da njeni najviši zvaničnici neće prisustvovati ceremoniji otvaranja.

"Kao neko ko je proučavao političku istoriju Olimpijskih igara, ovo zaista iskače u nekim divljim vremenima u pogledu olimpijskih igara", rekao je Žil Bojkof, bivši sportista olimpijac i autor nekoliko knjiga o igrama.

Uprkos kontroverzama, organizatori se nadaju da će se fokus prebaciti na sport kada takmičenje započne.

Prema Grejsnoutu, kompaniji za analizu podataka, predviđa se da će Sjedinjene Države predvoditi sve zemlje sa 96 medalja, uključujući 40 zlatnih medalja. To bi bile sedme uzastopne letnje olimpijske igre za SAD koje vode u ukupnom broju medalja.

XS
SM
MD
LG