Linkovi

Pandemija Kovida 19: SAD kupuju još 200 miliona vakcina, EU ih odobrava za tinejdžere


Zdravstvena radnica priprema dozu vakcine protiv Kovida 19 proizvođača Fajzer-BajoNTek, na vakcinanom punktu u Američkom muzeju prirodnačke istoije, u Njujorku, 22. jula 2021.
Zdravstvena radnica priprema dozu vakcine protiv Kovida 19 proizvođača Fajzer-BajoNTek, na vakcinanom punktu u Američkom muzeju prirodnačke istoije, u Njujorku, 22. jula 2021.

Sjedinjene Države su saopštile da kupuju još 200 miliona doza vakcine Fajzer-BajoNTek protiv Kovida 19 kako bi se predvidele buduće potrebe, uključujući mogućnost pojačanih injekcija, kao i doze za decu mlađu od 12 godina ako regulator za to odobri upotrebu cepiva.

Sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla je u petak da će dodatne doze biti isporučene u periodu između ove jeseni i proleća sledeće godine.

Rekla je da će se administracija predsednika Džoa Bajdena "pripremiti za sve nepredviđene slučajeve" i želi da je "maksimalno fleksibilna" kako bi se pozabavila budućim scenarijima.

Američka agencija za hranu i lekove još uvek nije odobrila nijednu vakcinu protiv Kovida 19 za decu mlađu od 12 godina, ali proizvođači lekova su testirali efikasnost i bezbednost svojih vakcina u toj starosnoj grupi.

Rast broja zaraženih i u regionu

Hrvatska je u poslednja 24 sata registrovala 191 novi slučaj zaraze koronavirusom, dok povećan broj zaraženih registruje i Slovenija, najavljujući od od ponedjeljka nova pravila pri ulazu u restorane i kockarnice, uz ograničenja za turistički smeštaj.

Trenutno na teritoriji svih županija u Hrvatskoj ima ukupno 1.013 aktivnih slučajeva Kovida 19, od kojih je 121 pacijent na bolničkom lečenju, a 15 ih je na respiratorima, javlja agencija Hina. Istovremeno, u Sloveniji se zbog povećanog broja dnevnih zaraza korona virusom od ponedjeljka bajavljuju nova pravila pri ulazu u restorane i kockarnice, kao i ograničenja za turistički smeštaj. Slovenija je u poslednja 24 sata potvrdila 93 slučaja zaraze koronavirusom i jedan smrtni ishod kovida 19. Prema zvaničnim podacima, Slovenija trenutno ima 831 aktivni slučaj korone, preneo je FoNet.

Zdravstveni službenici počeli su da razgovaraju o mogućnosti dodatnih doza vakcine, ali do sada su rekli da Amerikancima koji su potpuno vakcinisani to trenutno nije potrebno.

U Evropi su regulatorni organi u petak preporučili odobravanje Modernine vakcine pritiv Kovida 19 za decu od 12 do 17 godina. Evropska agencija za lekove već je odobrila upotrebu vakcine proizvođača Fajzer-BajoNTek za upotrebu kod tinejdžera.

Odobrenje otvara put Evropskoj komisiji i pojedinim evropskim vladama da slede njihov primer i dozvole vakcinu za tinejdžere.

U drugom događaju od petka, Svetska zdravstvena organizacija pozvala je sve zemlje da rade zajedno na istraživanju porekla Kovida 19, dan nakon što je Kina odbila planove SZO za još jednu istragu.

Portparol SZO Tarik Jašarević rekao je da se druga istraga ne odnosi na "politiku" ili "igru krivice". Rekao je da je to "u osnovi zahtev koji svi moramo da pokušamo da shvatimo kako je patogen ušao u ljudsku populaciju".

Vodeći republikanac u Odboru za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma, Majkl Mekol, pozvao je u petak na kongresnu istragu o poreklu Kovida 19, rekavši da ima više dokaza da je virus procurio iz kineske laboratorije.

Kina je više puta odbacila tu teoriju.

Zamenik ministra kineske Nacionalne zdravstvene komisije Zeng Iikin rekao je u četvrtak da je predlog SZO da ponovo otvori istragu o curenju iz kineskog laboratorija kao izvoru globalne epidemije nedostaje "poštovanje zdravog razuma i arogantan odnos prema nauci". Rekao je da Kina "nikako ne može da prihvati takav plan".

Istraga koju su Kina i SZO sprovele ranije ove godine zaključile su da je "krajnje malo verovatno“ da je curenje iz laboratorija Vuhan izvor virusa. Neki međunarodni stručnjaci kažu, međutim, da su kineski naučnici imali previše uticaja u određivanju rezultata istrage.

U Japanu su u petak, nakon jednogodišnjeg odlaganja pandemije, formalno otvorene Olimpijske igre u Tokiju.

Događaj se održava pred desetinama hiljada praznih mesta na olimpijskom stadionu u Tokiju, a prisustvovalo je samo oko 900 javnih ličnosti i drugih zvaničnika zbog predostrožnosti usled Kovida 19.

Japanska javnost se široko protivi održavanju Igara, plašeći se da će one pogoršati ionako pogoršanu pandemijsku situaciju Japana.

Na Novom Zelandu, zvaničnici su najavili suspenziju spoazuma sa Australijom o putovanjima bez karantina, jer se ta zemlja bori da pod kontrolu stavi izbijanje vrlo zarazne varijante delte.

"Ovo nije odluka koju smo doneli olako, ali je ispravna odluka da Novozelanđane zaštitimo", rekla je u petak premijerka Džasinda Adern.

Ministarstvo zdravlja Indije saopštilo je u petak da je zabeležilo više od 35.000 novih slučajeva Kovida 19 i 483 smrtna slučaja u prethodna 24 sata.

U Sjedinjenim Državama, neki lokalni zdravstveni službenici preporučili su ponovno uvođenje obaveznog nošenja maski zbog širenja delta varijante. Glavni epidemiolog države Vašington, dr Skot Lindkvist, preporučio je da svi nose masku u punim zatvorenim mestima bez obzira da li su vakcinisani.

Guverner Luizijane, Džon Bel Edvards u petak je naveo sve više hospitalizacija širom države, ohrabrujući ljude da nose maske u zatvorenom ako ne mogu da se socijalno distanciraju.

Prema Džons Hopkibns istraživačkom centru, slučajevi Kovida 19 u celom svetu dostigli su skoro 193,2 milionBroj smrtnih slučajeva na planeti iznosi 4,14 miliona.

XS
SM
MD
LG