Linkovi

CDC ne menja smernice o maskama, uprkos širenju delta soja


Ruzvelt avenija u Kvinsu, 19. maja 2021, posle odluke gradskih vlasti da olabave obavezu nošenja maski.
Ruzvelt avenija u Kvinsu, 19. maja 2021, posle odluke gradskih vlasti da olabave obavezu nošenja maski.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti nisu izmenili smernice o maskama, uprkos tome što zarazna delta varijanta Kovida 19 nastavlja da se širi po Sjedinjenim Državama, zbog čega je porastao i broj slučajeva, rekla je novinarima Rošel Valenski, direktorka CDC-a.

Valenski nije odgovorila na pitanje da li CDC razmatra promenu smernica. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti su u maju ublažili restrikcije i preporučili da građani koji su potpuno vakcinisani ne treba da nose maske na većini javnih mesta.

Dan ranije, predsednik Džo Bajden je izjavio da će CDC verovatno savetovati Amerikancima da nevakcinisana deca nose maske u školi, dok se okruzi širom zemlje pripremaju za početak nove školske godine.

Prosečan broj novih slučajeva u SAD na nedeljnom nivou je 53% veći u odnosu na prošlu nedelju, rekla je Valenski. Delta varijanta, koja je prvo otkrivena u Indiji, sada čini više od 80% novih slučajeva u Americi i otkrivena je u više od 90 zemalja sveta.

Neke bolnice širom SAD dostižu granicu svojih kapaciteta dok broj zaraženih nastavlja da raste, izjavila je Valenski.

Rast broj slučajeva je koncentrisan u regijama sa niskom stopom vakcinacije. Florida, Teksas i Mizuri čine 40% svih novih slučajeva na nacionalnom nivou, a svaki peti od novih slučajeva u Americi pojavljuje se u Floridi, izjavio je Džefri Zajnc, šef radne grupe za Kovid-19 u Beloj kući.

Zajnc je takođe rekao da će SAD nastaviti da distribuiraju desetine miliona vakcina protiv Kovida-19 širom sveta. Bela kuća je u junu objavila planove da distribuira oko 80 miliona vakcina protiv Kovida-19 širom sveta.

Glavni američki stručnjak za infektivne bolesti Entoni Fauči rekao je da nema razloga da ljudi koji su dobili Džonson i Džonson vakcinu protiv Kovida-19 pretpostavljaju da treba da prime dodatnu dozu Fajzerove ili Modernine vakcine da bi se zaštitili od novih varijanti.

CDC i Uprava za hranu i lekove razmatraju podatke da vide da li imunitet slabi kod vakcinisanih osoba kako bi ustanovili da li su potrebne dodatne doze vakcina.

XS
SM
MD
LG