Linkovi

Fauči: Delta soj uzrok novih slučajeva Kovida 19 u Americi


Entoni Fauči svedoči u Senatu američkog Kongresa (Reuters/J. Scott Applewhite)
Entoni Fauči svedoči u Senatu američkog Kongresa (Reuters/J. Scott Applewhite)

Entoni Fauči, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, izjavio je da je delta soj koronavirusa uzrokovao više od 80 procenata novoobolelih slučajeva u Sjedinjenim Državama.

"Odobrene vakcine su više od 90 odsto slučajeva efikasne u sprečavanju hospitalizacija i smrti", rekao je Fauči jedan od članova tima tima Bele kuće za reagovanje na pandemiju Kovida 19, tokom pretresa u Senatu američkog Kongresa.

Pretres je, izvestila je agencija Rojters, obeležila i rasprava sa republikanskim senatorom Random Polom koji je Faučija optužio za iznošenje neistina o tome da Nacionalni institut za zdravlje obezbeđuje novčana sredstva za istraživanje Kineskom institutu za virusologiju u gradu Vuhanu – početnom epicentru globalne pandemije Kovida.

Senator iz američke države Kentaki, koji je imao nekoliko rasprava sa Faučijem i tokom prethodnih pretresa u vezi sa pandemijom, tvrdio je da je istraživanje moglo imati ulogu u razvoju koronavirusa u vuhanskoj laboratoriji.

Ako bude uhvaćen u laži u Kongresu – po američkom krivičnom zakonu preti mu zatvorska kazna od pet godina”, rekao je Pol.

Fauči, koji je u prethodnim raspravama uglavnom bio smiren ovoga puta mu je oštrije uzvratio.

Senatore Pol, nikada nisam lagao u Kongresu. Ne znate šta govorite”, odgovorio je Fauči u debati koju su obeležili povišeni tonovi i gestikilacija rukama.

Poreklo koronavirusa postala je tema žustrog partijskog sukobljavanja u Sjedinjenim Državama. Republikanci su podsticali sprovođenje istraživanja o tome da li je razvijen u laboratoriji kineskom gradu Vuhanu.

Američki predsednik Džozef Bajden zatražio je od saradnika da istraže poreklo virusa i da ga u roku od tri meseca obaveste o dobijenim rezultatima. Među zdravstvenim stručnjacima preovladava teorija da virus potiče od životinja, odnosno slepih miševa i da je preko njih dospeo do ljudi.

Delta soj koronavirusa otkriven je u Indiji početkom 2021. Od tada je postao dominantna verzija virusa u Sjedinjenim Državama i drugim državama. Do sada je otkriven u više od 90 zemalja.

Dnevni prosek smrtnih slučajeva od posledica koronavirusa u Sjedinjenim Državama iznosio je 239 tokom protekle sedmice. To je za 48 odsto više u odnosu na pre dve nedelje, izjavila je tokom pretresa Rošel Valenski - direktorka Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Prema podacima vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins u SAD-u je obolelo više od 34 miliona ljudi, a preminulo ih je više od 609 hiljada.

Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti u potpunosti je vakcinisano više od 161 miliona ljudi – odnosno 48 odsto populacije.

XS
SM
MD
LG