Linkovi

Kovid 19 u Srbiji: Bolnice počele da se pune, Kon najavljuje nove mere


Epidemiolog Predrag Kon tokom gostovanja u studiju RTS-a (Foto: YouTube kanal RTS-a, skrinšot)
Epidemiolog Predrag Kon tokom gostovanja u studiju RTS-a (Foto: YouTube kanal RTS-a, skrinšot)

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je u četvrtak da je situacija sa virusom i dalje mirna, ali da je već počelo punjenje bolnica, kao i da će se izvesno povećavati broj novozaraženih.

On je za RTS rekao da se četvorocifreni brojevi zaraženih ne mogu dočekati sa aktuelnim merama "i to mora svakom da bude jasno", poručuje Kon.

Istakao je da je etički potpuno neprihvatljivo da zdravstveni radnik ne bude vakcinisan u ovakvoj situaciji, kao i da čekanje i premišljanje oko vakcinacije postaje opasno.

Jasno je da se epidemiološka situacija pogoršava, nastavio je on, s tim što je još uvek relativno mirno.

"Ne čeka se ništa, mere su na snazi, treba samo da se sprovode i da se poštuju. Iskustvo nam ništa ne znači ako se i dalje ponašamo kao da smo bez iskustva", poručuje Kon.

Moramo da shvatimo – ako se na vakcinišemo onda ćemo imati borbu sa ovim još jako dugo, naglašava Kon.

Potvrdio je da postoje uznemirujući podaci koji pokazuju da se u zemljama koje su visoko vakcinisane pojavljuje broj onih koji su hospitalizovani iako su primili vakcine.

"To je posledica toga što dolazi do proboja imuniteta i kod vakcinisanih. Oni imaju daleko blažu kliničku sliku, ali se dešava. Čekanje i premišljanje oko vakcinacije postaje opasno, jer će se produžiti sve ovo. Nevakcinisanje mladih direktno nastavlja dalje ovu pandemiju", kaže Kon.

Ivanuša: Virus ne bira mlađe ili starije već one koji nemaju zaštitu

Epidemijska situcija u zemlji je još uvek stabilna, ali trocifreni broj novozaraženih koronavirusom opominje da bi u narednim nedeljama mogao da bude i četvorocifren, ukoliko ne budemo poštovali mere. U Evropi se epidemijska situacija pogoršava zbog bržeg širenja delta soja, koji će do kraja avgusta biti dominantan, rekao je za RTS direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša.

Situacija u Evropi se generalno pogoršova, a uzrok je najčešće baš delta soj virusa. "Očekuje se da do kraja avgusta u 90 odsto registrovanih slučajeva u Evropi bude upravo delta soj", rekao je Ivanuša.

Kada je reč o efikasnosti postojećih vakcina na delta soj, Ivanuša kaže da je svojstvo virusa jedno, a dejstvo vakcine drugo.

"Svaka osoba kada se zarazi stvara nove kopije virusa u svom organizmu. Tokom tog procesa može da dođe do greške koja stvara mutacije. Svaka, pa i minimalna promena, najčešće ide u korist virusa. Najveća prednost vakcina koje su na raspolaganju je da spreči teže oblike bolesti, da ljudi završe u bolnici pa i umru. Potrebne su obe doze i da prođe dve nedelje od druge doze da bi učinkovitost vakcine bila visoka da spreči teže oblike bolesti", kaže Ivanuša.

Delta soj se brže širi, posebno među mladima, ali to nije, kako kaže Ivanuša, zato što su podložniji delta soju već su u manjoj meri vakcinisani.

"Virus ne bira mlađe ili starije već one koji nemaju zaštitu", naglasio je direktor Kancelarije SZO u Srbiji.

XS
SM
MD
LG