Linkovi

Fajzer: Busteri pružaju zaštitu od omikron varijante


Centar za vakcinaciju u Lisabonu u Portugalu, 1. decembra 2021.
Centar za vakcinaciju u Lisabonu u Portugalu, 1. decembra 2021.

Fajzer je saopštio da buster doza njegove vakcine protiv kovida 19 može da pruži snažnu zaštitu od omikrona, nove varijante koronavirusa, iako su prve dve doze po svemu sudeći znatno manje efikasne.

Farmaceutska kompanija Fajzer i njen partner Bajontek kažu da, dok dve doze možda ne pružaju dovoljnu zaštitu da spreče zarazu, laboratorijski testovi pokazuju da je buster 25 puta povećao nivo antitela u organizmu koja se bore protiv virusa.

Uzorci krvi uzeti mesec dana posle bustera pokazali su da su ljudi imali nivoe antitela koja neutrališu i omikron varijantu, slične stepenu koji se pokazao efikasnim u zaštiti od ranijih varijanti, posle dve primljene doze vakcine.

Naučnici još ne znaju koliko je zaista ozbiljna pretnja koju predstavlja omikron. Trenutno je veoma zarazna delta varijanta odgovorna za većinu slučajeva kovida 19 u SAD i drugim zemljama.

Međutim, omikron varijanta, otkrivena krajem prošlog meseca, sadrži neoubičajeno veliki broj mutacija i naučnici užurbano pokušavaju da utvrde koliko se lako prenosi, da li izaziva bolest koja je ozbiljnija ili blaža od drugih vidova koronavirusa, i koliko može da izbegne zaštitu koju pruža ranija vakcinacija.

Fajzerovi zaključci, objavljeni u saopštenju za medije, su preliminarni i još nisu prošli naučnu proveru. Međutim, to je prvi nalaz jednog proizvodjača vakcina u ispitivanju da li buster doze, za koje zdravstveni zvaničnici insistiraju da treba da se prime, zaista čine značajnu razliku.

Naučnici su spekulisali da je visoki skok u broju antitela koji nastaje posle treće doze vakcine protiv kovida možda dovoljan da se poništi bilo koje smanjenje efikasnosti vakcine.

Fajzer i Bajontek već rade na izradi vakcine specifično protiv omikrona, u slučaju da bude potrebna.

ARHIVA - Naučnica testira vezivanje antitela za virus u laboratoriji na Imperijalnom koledžu u Londonu, 30. jula 2020.
ARHIVA - Naučnica testira vezivanje antitela za virus u laboratoriji na Imperijalnom koledžu u Londonu, 30. jula 2020.

Nivo antitela predviđa koliko uspešno vakcina može da spreči zarazu koronavirusom, ali su samo jedan sloj odbrane imunološkog sistsema. Fajzer kaže da dve doze vakcine i dalje štite od ozbiljne bolesti, jer mutacije omikrona po svemu sudeći ne utiču na jedan od nivoa odbrane - takozvane T ćelije, koje se bore protiv virusa nakon što dođe do zaraze.

“Iako dve doze vakcine možda i dalje nude zaštitu od ozbiljnih bolesti koje izaziva soj omikron, na osnovu preliminarnih podataka je jasno da je zaštita maksimalizovana sa trećom dozom vakcine”, saopštio je direktor Fajzer Albert Burla.

Fajzerovo saopštenje imalo je direktan uticaj na berze. Na otvaranju berze izgledalo je da će vrednost fjučursa biti niska, ali se promenila u roku od nekoliko sekundi, a Dau džons indeks je skočio za skoro 200 poena.

XS
SM
MD
LG