Linkovi

Omikron u Zapadnoj Evropi danima pre nego što je otkriven u Južnoj Africi


Putnik čeka rezultat testa na kovid 19 na aerodromu Šiphol u Holandiji, 29. novembra 2021. (Foto: AFP/Kenzo Tribouillard)
Putnik čeka rezultat testa na kovid 19 na aerodromu Šiphol u Holandiji, 29. novembra 2021. (Foto: AFP/Kenzo Tribouillard)

Prema novim dokazima, omikron varijanta koronavirusa je već bila prisutna u Zapadnoj Evropi znatno pre nego što su prvi slučajevi zvanično identifikovani u Južnoj Africi.

Holandske vlasti saopštile su u utorak da su otkrile tu varijantu u testovima na kovid čak 19. novembra - čitavu nedelju pre nego što su, prošlog petka, pozitivni slučajevi otkriveni kod putnika koji su sleteli u Amsterdam iz Južne Afrike.

Zdravstveni zvaničnici u Japanu i Francuskoj takođe su potvrdili prve slučajeve omikron soja u utorak, i pridružili se sve većoj listi zemalja na kojoj su i Britanija, Kanada, Škotska, Australija, Austrija, Španija i Švedska.

Zbog pojave i brzog širenja omikrona, Stefan Bansel, direktor farmaceutskog giganta Moderna, upozorio je u utorak u intervjuu za Fajnenšel Tajms da bi postojeće vakcine protiv kovida mogle da budu manje efikasne protiv novog soja, u poređenju sa deltom i drugim, ranijim varijantama.

Nakon što je Bansel predvideo "materijalni pad" u efikasnosti vakcina - uključujući onu koju je razvila Moderna - došlo je do velikog pada na svetskim berzama. Tokijski Nikei izgubio je 1,5% vrednosti, a fjučerski na sirovu naftu pali su za više od 3 procenta.

Međutim naučnici Oksfordskog univerziteta, koji su razvili vakcinu za kovid u saradnji sa kompanijom Astra Zeneka, izdali su saopštenje u kome se navodi da postojeće vakcine "i dalje pružaju veoma visoki nivo zaštite od ozbiljnih oblika bolesti, i da za sada nema dokaza da je situacija drugačija sa omikronom."

U saopštenju se dodaje da, ukoliko bude neophodno, postoje "sredstva i procesi za ubrzani razvoj modifikovane vakcine za Kovid-19."

Emer Kuk, šefica Evropske medicinske agencije (EMA), regulatora lekova za područje Evropske unije, takođe je pokušala da ublaži strahovanja, poručujući poslanicima EU u Briselu da su postojeće vakcine i dalje delotvorne protiv omikrona ali da će, ukoliko bude potrebno, u roku od četiri meseca nove verzije vakcine biti odobrene za upotrebu unutar Unije.

Žena sa maskom prolazi pored tržnog centra u istočnom delu Londona, 30 novembra 2021.
Žena sa maskom prolazi pored tržnog centra u istočnom delu Londona, 30 novembra 2021.

Dan ranije, Tedros Adanom Gebrejesus, direktor Svetske zdravstvene organizacije, poručio je na specijalnoj sednici Svetske zdravstvene skupštine u Ženevi, da je "samo pojavljivanje omikrona podsetnik da "iako mnogi od nas misle da smo završili sa Kovidom-19, on nije završio sa nama."

"Prolazimo kroz cikluse panike i zanemarivanja. Teško izvojevane pobede mogle bi da za čas budu izbrisane. Naš neposredni zadatak je, zato, da se okonča ova pandemija", rekao je Tedros.

SZO je saopštio da je "globalni rizik zbog omikron varijante procenjen kao veoma visok, iako za sada nema podataka o smrtnim slučajevima koje je izazvao novi soj."

Zbog pretnje novog virusa, i SAD i Britanija su u ponedeljak preporučile svim odraslima da prime buster doze vakcine protiv kovida.

Zabrane putovanja zbog omikrona

Poljska i Japan u ponedeljak su uvele zabrane putovanja zbog nove varijante virusa. Poljska je obustavila letove u šest zemalja na jugu Afrike, dok Japan od utorka ne dozvoljava ulaz putnicima iz inostranstva.

Osoblje na aerodromu Narita istočno od Tokija dočekuje putninke kojima su potrebna kolica, prvog dana nakon što je Japan zatvorio granice da spreči širenje nove, omikron varijante virusa, 30. novembra 2021.
Osoblje na aerodromu Narita istočno od Tokija dočekuje putninke kojima su potrebna kolica, prvog dana nakon što je Japan zatvorio granice da spreči širenje nove, omikron varijante virusa, 30. novembra 2021.

IIzrael i Maroko su takođe potpuno zatvorili granice. Druge zemlje, među kojima su SAD, Kanada, Brazil i neke zemlje Evropske unije, zabranile su ili ograničene ulaz putnicima iz južnih regija Afrike.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je "duboko zabrinut zbog izolacije južnih afričkih zemalja" kojima su uvedene putne restrikcije.

Predsednik Južne Afrike Siril Ramafoza naglasio je da je njegova zemlja "duboko razočarana" zbog zabrane putovanja. "Te restrikcije su potpuno neopravdane i nepoštenon diskriminišu našu zemlju i sestrinske zemlje na jugu Afrike", rekao je u nedelju, u televizijskom obraćanju naciji.

Unben Pilaj, lekar opšte prakse u pokrajini Goteng u Južnoj Africi, izjavio je za Asošijejted pres da, uprkos velikom povećanju novih slučajeva Kovida-19, čemu je doprinela pojava varijante omikron, zaraženi uglavnom imaju blage simptome bolesti. Rekao je da se većina ljudi leči kod kuće a vakcinisani se po pravilu osećaju bolje od onih koji nisu primili vakcinu protiv kovida.

U izveštaju su korišćene i informacije agencija Rojters i Asošijeted pres.

XS
SM
MD
LG