Linkovi

Zabeležen prvi slučaj omikron soja koronavirusa u Sjedinjenim Državama


Centri za kontrolu bolesti i zaraza (CDC) saopštili su da je obolela osoba putnik koji je iz Južnoafričke Republike u Sjedinjene Države doputovao 22. novembra.  (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)
Centri za kontrolu bolesti i zaraza (CDC) saopštili su da je obolela osoba putnik koji je iz Južnoafričke Republike u Sjedinjene Države doputovao 22. novembra.  (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Zdravstveni zvaničnici objavili su da je u Americi, u državi Kalifornija, registrovan prvi slučaj novog soja kovida 19 - omikron.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštili su da je obolela osoba putnik koji je iz Južnoafričke Republike u Sjedinjene Države doputovao 22. novembra.

Taj pojedinac je u potpunosti vakcinisan i imao je blage simptome. Nalazi se u samoizolaciji i njegovo zdravstveno stanje se poboljšava", objavio je CDC.

Prethodno je objavljeno da se administracija američkog predsednika Džoa Bajdena priprema za uvođenje strožih pravila testiranja putnika koji u Sjedinjene Države stižu iz inostranstva, kao vid napora da se sputa širenje novog soja koronavirusa - omikrona.

Prema informacijama koje su objavili mediji, američka administracija će zahtevati od svih putnika u aviosaobraćaju, i američkih i stranih državljana, da pokažu negativan test na Kovid 19 urađen dan pred put. Trenutno, oni koji su u potpunosti vakcinisani mogu da pokažu rezultate testa koji je urađen u periodu od tri dana pre leta.

Sjedinjene Države su takođe naložile aviokompanijama da proslede imena i druge informacije o putnicima koji su boravili u osam južnoafričkih zemalja za koje je zbog omikrona uvedena zabrana putovanja, prenosi agencija Rojters koja je imala uvid u direktivu Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Razmatra se i mogućnost obavezne samoizolacije u trajanju od sedam dana od ulaska u SAD i testiranje se u roku od tri do pet dana dolaska u Ameriku, što je do sada bilo dobrovoljno. Kako je ukazano – predložena pravila primenjivala bi se i na američke državljane koji se vraćaju iz inostranstva.

Sjedinjene Države nalaze se među zemljama koje su uvele ograničenja u vezi sa putovanjima ili čak i potpune zabrane putnicima, otkako je novi soj kovida 19 prošle sedmice otkriven u Južnoj Africi.

Japanske vlasti su objavile da će od međunarodnih avio-prevoznika zatražiti obustavu rezervacija letova u tu zemlju do kraja decembra – što je jedan od odgovora na pojavu novog soja virusa koji se širi. U Tokiju su, za sada, potvrđena dva slučaja oboljevanja od omikron varijante koronavirusa.

Takođe, Japan će od četvrtka zabranjivati ulazak u zemlju stranim državljanima koji su boravili u južnoafričkim državama.

Saudijska Arabija i Nigerija poslednje su u nizu zemalja koje su prijavile slučajeve novog soja kovida – čime je broj država u kojima je registrovan omikron povećan na 22.

U međuvremenu, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je preporuku da građani, koji nisu u potpunosti vakcinisani za koje postiji bojazan da ozbiljno obole ili se pak suoče sa smrtnim ishodom ukoliko se zaraze kovidom 19, treba da odlože putovanja u područja u kojima se virus ubrzano širi.

SZO upozorava i da zabrane putovanja mogu, kako je precizirala ta organizacija, ,ože štetno uticati na globalne zdravstvene napore tokom pandemije i destimuliše države da razmenjuju i dele važne informacije.

Takođe, zdravstvena agencija Ujedinjenih nacija upozorila je da zabrane putovanja koje su uvele pojedine zemlje neće sprečiti globalno širenje novog soja kovida 19 – već će dodatno opteretiti ljudske živote.

Neke od informacija u tekstu preuzete su od agencija Asošijeted pres, Rojters i AFP.

XS
SM
MD
LG