Linkovi

Direktorka Batuta: Omikron još nije registrovan u Srbiji


Medicinski radnici u kovid bolnici u Novom Sadu
Medicinski radnici u kovid bolnici u Novom Sadu

U Srbiji je, prema poslednjim zvaničnim podacima, registrovano 1.674 novozaraženih koronavirusom na 9.826 testiranih uzoraka. Preminula je 51 osoba. Na bolničkom lečenju je 4.277 osoba, dok je životno ugroženo 209 pacijenata.

I dok mnoge zemlje uvode strože mere i zabrane putovanja iz afričkih država zbog pojave novog soja koronavirusa u Južnoafričkoj Republici, u Srbiji za sada nema novih mera.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Batut, Verica Jovanović, kaže da omikron "nije ušao u Srbiju".

Ona je za RTS rekla da "postoji jedna velika predrostrožnost i da se apeluje na primenu svih zaštitnih mera i na praćenju svih onih ljudi koji dolaze sa teritorije Južne Afrike i zemalja koje su u okruženju".

"Njegova osnovna karakteristika je da može da dovede do ponovne infekcije osoba koje su već preležale kovid u prethodnom periodu, i postoje pretpostavke da može da zaobiđe imunitet", rekla je direktorka Batuta.

Još nije poznato koliko su postojeće vakcine efikasne protiv novog soja koronavirusa, ali lekari i dalje apeluju na građane da se vakcinišu.

Prema podacima od 24. novembra, u Srbiji je dato ukupno 3.248.569 prvih doza vakcine, 3.098.262 drugih doza i 1.432.313 buster doza.

U Srbiji je odobrena i Fajzerova vakcina za decu stariju od 12 godina, ali, kako kaže direktorka Batuta, deci nije potreban buster.

"Deca su vakcinisana dvema dozama i do daljeg ostaje tako", rekla je Verica Jovanović i dodala da je u Srbiji mali broj dece vakcinisan.

Dostupne su vakcine Sinofarm, Fajzer, Moderna, Astra Zeneka i Sputnjik V, a kako je za RTS najavio ministar bez porftelja Nenad Popović, za nekoliko nedelja biće dostupna i vakcina Sputnjik lajt koja se koristi kao buster doza. Prema Popovićevim rečima, Srbija će biti prva zemlja koja će registrovati tu vakcinu.

XS
SM
MD
LG