Linkovi

Fajzer i Moderna najbolje buster vakcine, pokazala britanska studija


Bočice sa Fajzer i Moderna vakcinom
Bočice sa Fajzer i Moderna vakcinom

Inovativne vakcine koje prave kompanije Fajzer i Moderna pokazale su se kao najbolja treća, buster doza, pokazalo je istraživanje u Velikoj Britaniji.

Naučnici su kombinovali vakcine odobrene za upotrebu u Velikoj Britaniji i pokazalo se da većina poboljšava imunitet, kao treća doza, ali su se Fajzer i Moderna pokazale kao najefikasnije.

Studija je pokazala da polovina doze ili cela doza Fajzer vakcine i cela doza Moderne najbolje podižu ćelijski imunitet, bez obzira na to da li je neko prethodno primio te dve vakcine ili Astra Zeneku, koja je prvo odobrena u Britaniji.

Astra Zeneka, Novavaks, Džonson i Džonson i Kjurvak su takođe isprobavane kao busteri i svaka od njih je pružala određenu zaštitu kao treća doza. Neke kombinacije, ipak, ne daju rezultate - vakcina Valneva data kao treća doza podiže antitela posle Astra Zeneke, ali ne i posle Fajzera.

Studija je pokazala da buster vakcine pomažu jačanju ćelijskog odgovora na beta i delta varijante, što ima ključnu ulogu u dugoročnoj zaštiti.

Imunolog sa Univerziteta u Sauthemptonu, Sol Fost, kaže da je to dobar znak.

"T-ćelije se, po svemu sudeći, brane i od varijanti virusa, što nam daje nadu da će vakcine koje imamo obezbediti dovoljan imunitet da se izbegnu hospitalizacija i smrtni ishod, a možda i spreči zaražavanje".

Studija je rađena pre nego što je registrovan novi soj, omikron, ali Fost kaže da će i ti podaci biti dodati u istraživanje.

XS
SM
MD
LG