Linkovi

Zelenski u Beloj kući - Amerika podržava suverenitet Ukrajine


Džo Bajden i Volodimir Zelenski u Ovalnoj kancelariji (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)
Džo Bajden i Volodimir Zelenski u Ovalnoj kancelariji (Foto: Reuters/Jonathan Ernst)

Predsednik SAD Džo Bajden pružio je uveravanja svom ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom na sastanku u Beloj kući da Amerika ostaje čvrsto posvećena suverenitetu Ukrajine u svetlu ruske agresije u istočnom delu te zemlje.

Bajden je pre zvaničnih razgovora rekao da će njih dvojica razmotriti kako SAD mogu da pomognu Ukrajini u razvoju demokratije i integraciji u Evropu. Zelenski je naglasio da je bezbednost najvažnije pitanje na dnevnom redu.

Zelenski se u utorak sastao sa članovima ukrajinskog kokusa u Kongresu, a primio ga je i sekretar za odbranu Lojd Austin, koji mu je čestitao 30. godišnjicu nezavisnosti, takođe nudeći podršku ukrajinskom suverenitetu "u svetlu ruske agresije".

Vojska Ukrajine bori se sa proruskim pobunjenicima na istoku Ukrajine još od kada je Moskva unilateralno anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. godine. Bajdenova administracija obavestila je Kongres prošle nedelje o dodatnom bezbednosnom paketu pomoći za ukrajinu vrednom 60 miliona dolara, koji obuhvata projektile i druge smrtonosne i nesmrtonosne odbrambene kapacitete, izjavio je neimenovani visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

Dvojica lidera razgovarala su i o gasovodu Severni tok 2, projektu za koji se Ukrajina plaši da bi Rusija mogla da iskoristi kao geopolitičko oružje.

Zelenski je izrazio zabrinutost u vezi sa gasovodom već u uvodnom delu sastanka i nagovestio da će Bajdena pitati kako on gleda na šanse Ukrajine da se priključli NATO-u i kada bi to moglo da se dogodi.

Posle sastanka ukrajinski predsednik rekao je novinarima da se tokom susreta nije razgovaralo kada bi Ukrajina mogla da postane članica alijanse, ali je dodao:

"Osećam da predsednik lično, i ne samo da osećam - čuo sam to - predsednik lično podržava da Ukrajina bude primljena u člansto NATO-a".

Poseta Zelenskog Vašingtonu pripremana je dve godine, dok je njegov dolazak u Belu kuću odložen za dan zbog konsultacija u vezi sa događajima u Avganistanu.​

Saopšteno je i da su dvojica lidera razgovarala i o aktivnostima u borbi protiv korupcije u Ukrajini, a najavljeno je i zaključenje nekoliko sporazuma - o bezbednosnoj pomoći Ukrajini, humanitarnoj pomoći stanovništvu "pogođenom krizom sa Rusijom u istočnoj Ukrajini" i pomoći za borbu protiv pandemije koronavirusa.

Tokom administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa, njegovi saradnicii vršili su pritisak na Ukrajinu da otvori istragu o aktivnostima sina tadašnjeg predsedničkog kandidata Bajdena. Ti događaji doveli su do prvog opoziva predsednika Trampa od strane Predstavničkog doma i kasnije oslobađajuće presude u Senatu.

XS
SM
MD
LG