Linkovi

Sjedinjene Države deportovale Nemačkoj bivšeg čuvara koncentracionog logora


Fridrih Karl Berger na fotografiji iz 1959. koju je objavio Sekretarijat za pravosuđe (Foto: Reuters)
Fridrih Karl Berger na fotografiji iz 1959. koju je objavio Sekretarijat za pravosuđe (Foto: Reuters)

Sjedinjene Države deportovale su u Nemačku Fridriha Karla Bergera, devedeset petogodišnjeg nemačkog državljanina, koji je u toj zemlji podvrgnut policijskoj ispitivanju, javila je agencija Asošijeted pres.

Imigraciona i carinska služba Sjedinjenih Država saopštila je da je Berger vraćen u Nemačku jer je tokom 1945. bio stražar u podkampu koncentracionog logora Nuengam nadomak Hamburga. Slučaj je, kako izveštava AP, istraživao američki Sekretarijat za pravosuđe.

Bergeru je odlukom suda u Memfisu, u američkoj državi Tenesi, naređeno da napusti taj grad. U Sjedinjene Države doselio se 1959. godine.

Nemački tužioci u gradu Sela istraživali su mogućnost podizanja optužnice protiv njega, ali su u decembru saopštili stopirali istragu jer, kako je ukazano, nisu uspeli da opovrgnu Bergerove tvrdnje o njegovom angažmanu u logoru Nuengam.

On je američkim vlastima priznao da je nekoliko nedelja pred kraj Drugog svetskog rata proveo kao stražar u logoru na severozapadu Nemačke, ukazavši da nije primetio zlostavljanja ili ubistva, objavili su tužioca grada Sela.

Prema saopštenju Imigracione i carinske službe SAD-a Berger je kao stražar bio angažovan u podkampu Meepen gde su zatvorenici, mahom ruski, poljski, holandski, Jevreji i drugi boravili u teškim uslovima i bili primorani da rade to tačke iscrpljena i smrti.

Berger je priznao i da je kao čuvar bio za dužen da sprečava zatvorenike da beže. Takođe, pratio ih je tokom prisilne evakuacije logora tokom koje je poginulo sedamdeset ljudi.

Nacistička Nemačka je od 1933. do 1945. osnovala više od hiljadu koncentracionih logora na svojoj teritoriji i području okupirane Evrope. Najveći broj registrovanih pritvorenika iznosio je 1,65 miliona. Njih oko milion preminulo je u logorima - u kojima su nacisti organizovali masovna pogubljenja pritvorenika.

Mnogi bivši logori su nakon Drugog svetskog rata postali memorijali žrtvama nacističkog režima.

XS
SM
MD
LG