Linkovi

Zdravlje Navalnog pogoršano zbog štrajka glađu


Fotografija napravljena od snimk nadzorne kamere, koju je objavio life.ru, pokazuje ono za šta se tvrdi da je snimak razgovora Alekseja Navalnog, kritičara Kremlja, sa stražarima u IK-2 koloniji za zatvorske sancike u Pokrovu, Rusija, 2. aprila 2021.
Fotografija napravljena od snimk nadzorne kamere, koju je objavio life.ru, pokazuje ono za šta se tvrdi da je snimak razgovora Alekseja Navalnog, kritičara Kremlja, sa stražarima u IK-2 koloniji za zatvorske sancike u Pokrovu, Rusija, 2. aprila 2021.

Aleksej Navalni, kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina koji je u zatvoru već nekoliko meseci, navodno trpi posledice štrajka glađu, tvrdi njegova supruga koja ga je posetila u utorak.

Navalni, 44, započeo je štrajk glađu krajem marta u znak protesta zbog, kako je rekao, nedostatka medicinske nege usred jakih bolova u leđima i nogama. Njegova supruga je rekla da mu je teško da govori.

"I dalje je vedar i raspoložen kao i uvek", napisala je Julija Navalnaja u postu na Instagramu. "Ipak, sa teškoćom govori, i s vremena na vreme spusti slušalicu i nasloni se na sto da napravi pauzu. Mnogo je smršao... i ima 76 kg na 190 (cm visine)."

Navalni je navodno izgubio 16 kilograma (35 kilograma) od zatvora u februaru.

Prema agenciji Asošijeted pres, tim Navalnija rekao je da vlasti prete da će ga prisilno hraniti.

Navalnaja je rekla da zatvorski službenici i dalje ne dozvoljavaju lekaru da pregleda njenog muža.

"Nikada nisam videla kožu tako zategnutu oko nečije lobanje, ali znam da neće odustati", napisala je.

Zatvorsko osoblje je reklo da je Navalnom ponudilo medicinsko lečenje, ali je on to odbio. Navalni je premešten u zatvorsku kliniku početkom ovog meseca sa jakim kašljem i temperaturom.

U utorak je ruska zatvorska služba saopštila da je lekarski odbor ocenio zdravlje Navalnog kao zadovoljavajuće. Rekli su da je 9. aprila prebačen iz klinike i nazad u glavni deo zatvora, navodi Rojters koji je citirao novinsku agenciju RIA.

Takođe u utorak, Navalni je zapretio da će tužiti zatvor zbog odbijanja da mu da kopiju Kur'ana, izvestio je AP. Navalni je navodno rekao da mu je proučavanje islamske svete knjige bio cilj dok je bio u zatvoru.

Navalni je prošle godine preživeo skoro smrtonosno trovanje i uhapšen je kada se vratio u Moskvu u januaru nakon spasonosnog lečenja u Nemačkoj.

U februaru je osuđen na dve i po godine zatvora zbog optužbe za proneveru i nalazi se u popravnoj koloniji Pokrov, koju je opisao kao "pravi koncentracioni logor".

Sjedinjene Države i druge zemlje uveče su sankcije zvaničnicima Kremlja zbog trovanja, a mnogi pozivaju na puštanje Navaljnog.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG