Linkovi

Virtuelna sednica SB o Kosovu: Spremna podrška nastavku dijaloga


Virtuelna sednica Saveta bezbednosti o Kosovu, 13. aprila 2021.
Virtuelna sednica Saveta bezbednosti o Kosovu, 13. aprila 2021.

Velika tehnička i politička podrška je spremna za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom Evropske unije, u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma, poručio je šef UMIK-a Zahir Tanin na virtuelnoj sednici Saveta bezbednosti o Kosovu.

Na sednici, kojom predsedava Vijetnam, a koja se održava u video formatu zbog epidemije Kovida 19, razmotren je izveštaj generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu u periodu od septembra 2020. do marta 2021. godine.

Srbiju je, po prvi put, predstavljao ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, dok je u ime Prištine prisutna bila ministarka spoljnih poslova Donika Gervala.

Onlajn sednica je počela zahtevom predstavnika Rusije Dmitrija Poljanskog da predstavnica Prištine ukloni zastavu Kosova, naglasivši da osam članica Saveta bezbednosti nije priznalo nezavisnost Kosova. Predstavnik Britanije u Savetu bezbednosti je međutim rekao da nije u pitanju zvaničan sastanak Saveta bezbednosti na kojem se primenjuju zvanična pravila.

Prošli put predstavnik Kosova nam se obraćao sa istom pozadinom kao i danas i ne vidim razlog da se sada to traži", rekao je ambasador Britanije, posle čega je sastanak zatvoren za javnost kako bi se postigao dogovor.

Posle konsultacija, sednica je nastavljena a iza kosovske ministarke ostali su isti simboli.

U svom govoru, specijalni predstavnik generalnog sekretara za Kosovo Zahir Tanin ocenio je da i Beograd i Priština “znaju da će kvalitet njihovih odnosa imati ključnu ulogu u ostvarenju težnja njihovih građana za napretkom na evropskom putu".

Tanin je rekao da su proteklih meseci, upkos ograničenjima zbog pandemije koronavirusa, on i članovi njegovog tima bili u kontaktu sa liderima u Prištini kao i Beogradu. Dodao je da se u ponedeljak sastao sa novim kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, koji je izrazio uveravanja da razume strateški značaj unapređenja dijaloga sa Beogradom.

“Jutros sam razgovarao sa sprskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je istakao koliko je za njega važan dijalog radi mira i stabilnosti i ponovio nadu da će se dijalog pojačati kako bi se postigli rezultati veći od dosadašnjih", rekao je Tanin i dodao:

Dijalog sa Beogradom nije formula koja se nameće spolja. To je postepeni napredak, korak po korak, do koga mora doći iznutra”.

Govoreći o izborima na Kosovu, ocenio je da je veliki odziv pokazao da je želja za promenom bila snažna u svim segmentima društva, te da se birači nadaju da će vlada odgovoriti na njihove stvarne nade i potrebe, kao i da će stvoriti veće ekonomske mogućnosti, transparentnost i vladavinu zakona. Deo govora posvetio je epidemiološkoj situaciji na Kosovu, podsećajući da je do sada Kovidom 19 zaraženo više od 100.000 ljudi, a više od 2.000 je preminulo.

Selaković: Spremni za dijalog ali ne ultimatume

"Mi smo spremni da sednemo za sto i razgovaramo, spremni smo za dijalog, ali ne i za ucene, pretnje ili ultimatume", poručio je na sednici ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković (izvor: mfa.gov.rs)
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković (izvor: mfa.gov.rs)

On je dodao da Priština odbija da ispuni svoje obaveze iz do sada postignutih sporazuma i ne pristaje da se o tome razgovara u okviru dijaloga.

"Trajni mir i stabilnost mogu biti ostvareni samo ako niko od učesnika ne bude nastupao sa maksimalističkim zahtevima i insistirao na poniženju onog drugog", ukazao je Selaković.

Selaković je rekao da srpski i albanski narod treba da pronađu način da dođu do pomirenja i načina za saradnju.

Međutim, izneo je i ocenu da su nedavni izbori na Kosovu potvrdili da politički ekstremizam među kosovskim Albancima ne gubi na snazi, te da su pritisci na Srbe nastavljeni i posle izbora, "uskraćeno im je jedno ministarstko mesto, a broj inicidenata povećan je za 30 odsto u odnosu na 2019. godinu".

"Nema ni tračka političke volje u Prištini da se raseljeni Srbi, koji 22 godine žive van Kosova, vrate u svoje domove", naglasio je Selaković.

Selaković je govorio i o suđenju pripadnicima OVK i izneo navode predsednice suda da su svedoci izloženi zastrašivanju, pozdravljajući što su podignute prve optužnice. Očekujemo nastavak podrške misije Euleks specijalizovanim većima, a posebnu pažnju treba posvetiti zaštiti svedoka, dodao je šef diplomatije Srbije.

Selaković je, međutim, ukazao da niko nije odgovarao za otmice i ubistva 17 novinara na Kosovu i Metohiju, niti su se pred licem pravde našli odgovorni za ubistva civilnih žrtava Srba, posle 1999. godine.

"Međunarodne misije moraju ostati angažovane u nesmanjenom obimu kako bi sprovodile rezoluciju 1244 SB UN", zaključio je Selaković.

Donika Gervala: Kosovska nezavisnost je "gotova stvar"

Šefica kosovske diplomatije Donika Gervala izjavila je da je Kosovo na prošlim izborima glasalo protiv kriminala i korupcije i da ulazi u novu eru, u nameri da se integriše u EU i NATO, a u budućnosti postane i članica Ujedinjenih Nacija.

"Spremni smo za razgovore čak i sa onima odgovornim za ratne zločine i genocide u Bosni i Hercegovini i na Kosovu. Mnogi naši građani imaju bolna iskustva sa Srbijom. Našem premijeru je, kao studentu, sudio srpski režim i držan je u zatvorima dve godine. Zamenica predsednika skupštine preživela je masakr koji su počinili Srbi, kada je imala 13 godina - kada su joj ubijena majka, baka, dvojica braće i rođaka”, izjavila je Gervala.

Navela je i primer jedne od mlađih članica nove kosovske skupština, koju su, kako navodi, silovali srpski vojnici kada je imala 16 godina, i sada je glas više od 20.000 silovanih žena Kosova.

“Nijednom od srpskih silovatelja nije suđeno za počinjene zločine”, rekla je ministarka Gervala i ukazala da Srbija nije spremna da pruži podatke o nestalim licima za vreme rata.

Pomenula je i slučaj svog oca Jusufa Gervale koji je ubijen 1982. u Nemačkoj, a za ubistvo se sumnjiče pripadnici tadašnje jugoslovenske tajne policije – UDBA.

“Kosovska nezavisnost je završena stvar. Što pre Srbija to prihvati, brže će izaći iz svoje tame", poručila je na sednici Gervala.

Ambasadori podržali nastavak dijaloga

Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dimitrij Poljanski ocenio je da brine nedostatak napretka u dijalogu Beograda i Prištine. On je pozdravio spremnost Beograda da se dijalog nastavi i postigne dogovor, ponovio da se Rusija protivi članstvu Prištine u međunarodnim orgnizacijama. Upozorio je i da bi formiranje baze Kosovskih bezbednosnih snaga u severnom delu Kosova bila nova pretnja za mir i bezbednost na Balkanu i kršenje rezolucije 1244.

Poljanski je kritikovao nedostatak konstruktivnog pristupa Prištine i naveo da je najvažnije da se što pre formira Zajednica srpskih opština.

Zamenik šefa misije Sjedinjenih Američkih Država pri UN Ričard Mils poručio je da njegova zemlja čestita Kosovu na slobodnim i poštenim izborima, koji su doneli novu vladu koja pokazuje želju građana za reformama, mirom, stabilnosti i prosperitetom.

"Podržavamo dijalog pod okriljem Evropske unije i pozdravljamo planove specijalog izaslanika da se, sa formiranjem nove vlade Kosova, proces nastavi vrlo brzo", rekao je Mils na onlajn sednici SB UN.

Ohrabrujemo obe strane da primene dogovore, kazao je Mils, i da se približimo rešavanju pitanja na pragmatičan i produktivan način, kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa.

Mils je izneo i stav SAD da je misija UNMIK ispunila svoju svrhu i da bi trebalo razmotriti njeno zatvaranje, kako bi se pronašla relevantnija uloga za UN na Kosovu.

XS
SM
MD
LG