Linkovi

Dan sećanja na Holokaust obeležen u Bundestagu


Šarlote Knobloh levo obraća se nemačkom parlamentu u Berlinu, 27. januara 2021. (Foto: AP)
Šarlote Knobloh levo obraća se nemačkom parlamentu u Berlinu, 27. januara 2021. (Foto: AP)

Žena koja je preživela Holokaust apelovala je na nemačke poslanike tokom specijalnog zasedanja parlamenta da "vode računa o našoj zemlji”.

Osamdeset-osmogodišnja Šarlote Knobloh, rekla je zakonodavcima da su životi jevreja u Nemačkoj i dalje daleko od normalnih, skoro osam decenija pošto su nacisti ubili 6.000.000 evropskih jevreja u Šoahu - što je hebrejska reč za Holokaust.

Knobloh je takođe upozorila na krhkost demokratije i zatražila od zakonodavaca da zaštite dostignuća iz poslednjih decenija kako za jevreje, tako i za one koji nisu jevreji, i da brane Nemačku od ekstremista. Ona je dodala da je desničarski ekstremizam najveća pretnja od svih.

Sednica je održana u sklopu obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Holokaust, na 76. godišnjicu od kada je sovjetska armija oslobodila logor Aušvic Birkenau u okupiranoj Poljskoj.

U jednom trenutku svog govora, Knobloh se obratila pripadnicima ultra-desničarske stranke Alternativa za Nemačku, najveće opozicione grupacije koja ima skoro 100 poslanika. Ona je mnoge od njih optužila da "nastavljaju tradiciju" nacista.

"Kažem vam - izgubili ste pre 76 godina", rekla je Knoblch i dodala:

"Vi ćete nastaviti da se borite za svoju Nemačku, a mi ćemo nastaviti da se borimo za našu Nemačku".

Knobloh je bivša liderka nemačke jevrejske zajednice koja je preživela Holokaust, a čini je oko 200 hiljada ljudi.

Sednici Bundestaga prisustvovala je i Marina Vajsband, imigrantkinja iz Ukrajine, koja je upozorila da se u Nemačkoj ponovo rađa antisemitizam.

Nemačka je od 1996. godine, svakog 27. januara obeležila Dan sećanja na Holokaust svečanom ceremonijom u Bundestagu, na kojoj je govorila osoba koja je preživela Holokaust, ali i komemoracijama u drugim gradovima širom zemlje.

Gutereš: Pandemija doprinela oživljavanju antisemitizma i ksenofobije

Istovremeno, u Ženevi je održana sumorna ceremonija u znak sećanja na nestale u nacističkim logorima smrti, kojom je dominirao strah da lekcije Holokausta polako nestaju i gube se.

Auditorijum Ujedinjenih nacija bio je sablasno prazan zbog pandemije koronavirusa, a generalni sekretar svetske organizacije Antonio Gutereš primetio je da se ovogodišnja ceremonija odigrava u senci Kovida 19, naglašavajući da je pandemija otkrila nepravde koje postoje već dugi niz godina i doprinela oživljavanju antisemitizma i ksenofobije.

“Danas, beli supremacisti i neonacisti su oživeli, organizuju se i regrutuju članove bez obzira odakle su i intenziviraju svoje napore da poreknu, izobliče i ponovo ispišu istoriju, uključujući Holokaust", poručio je Gutereš.

XS
SM
MD
LG