Linkovi

Amerika menja Trampovu politiku i šalje dodatne vojnike u Nemačku


ARHIVA - Američki vojni konvoj na putu iz Nemačke do Poljske u martu 2017. (Foto: Reuters)

Sjedinjene Države su najavile da će povećati broj svojih vojnika stacioniranih u Nemačkoj u svetlu najnovijih tenzija sa Rusijom zbog Ukrajine. Taj potez predstavlja preokret u odnosu na planove bivšeg predsednika Donalda Trampa da se iz Nemačke povuče oko 12.000 od 36.000 pripadnika američkih snaga.

"Upoznao sam ministarku sa našom namerom da trajno stacioniramo dodatnih 500 pripadnika američkih snaga u području Visbadena najranije ove jeseni", rekao je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin na konferenciji za novinare posle susreta sa nemačkom ministarkom odbrane Anegret Kramp-Karenbauer u Berlinu.

Tramp je u junu prošle godina najavio da namerava da smanji američke trupe u Nemačkoj za oko trećinu, tvrdeći da Berlin iskorištava Sjedinjene Države dok istovremeno ne ispunjava svoje finansijske obaveze prema NATO-u.

Ostin, koji je kao mladi poručnik služio u Nemačkoj, izneo je potpuno drugačiji stav. Zahvalio se Berlinu na doprinosu misiji Alijanse u Avganistanu i na preduzimanju koraka da poveća odbrambenu potrošnju.

"Zaista cenim vaš doprinos. Svestan sam toga da delimo zajedničke vrednosti i da ste veoma posvećen partner", rekao je Ostin, dok je Kramp-Karenbauer pozdravila američku odluku o trupama kao ohrabrujuć signal.

Ostin je izbegao da odgovori na pitanja da li bi slanje dodatnih američkih trupa moglo da se protumači kao poruka Rusiji u svetlu obnovljenih tenzija zbog Ukrajine, ali je naglasio vojnu prednost većeg broja NATO vojnika na evropskom tlu.

"Te snage će učvrstiti odbranu, pojačati naše postojeće kapacitete da sprečimo konflikt i ako je potrebno da se borimo i pobedimo. Značajno će pobošljati našu sposobnost da odmah povećamo broj snaga da bi branili naše saveznike", naglasio je šef Pentagona.

Zapad je proteklih nedelja izrazio zabrinutost zbog raspoređivanje velikog broja ruskih snaga blizu ukrajinske istočne granice i na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je u utorak, uoči vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova i odbrane zemalja članica Alijanse, pozvao Rusiju da povuče trupe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG